Légy tudatos nő, pénzügyi téren is!

Jó lenne tudnod, miért nincs folyamatosan és elég pénzed, melyik pénzügyi személyiségtípusba tartozol? Miért vannak netán vitáid a pároddal vagy a munkatársaiddal, családtagokkal pénzügyekben? Mit mutat a vásárlási, ajándékozási stílusod, egyáltalán a pénztárcád? Milyen hibákat követsz el nőként, amiket mindenképp kerülnöd kellene? Miben mások a nők és a férfiak a pénzügyek terén, egyáltalán: miért kell külön foglalkozni a nők és pénz kérdéskörével? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Csapó Ida női önismereti trénerrel, nők és pénz specialistával.

MINŐK: Mik a tipikus hibák, amikbe a nők beleesnek pénzügyeik terén?

Csapó Ida: Egyik nagyon tipikus hiba, hogy a nők nem tesznek félre akkor pénzt maguknak, amikor megtehetnék: amikor jobban keresnek, magasabb a jövedelmük, a bevételük. Félreértés ne essék: úgy gondolom, hogy mindenkinek, tehát mind a két félnek szükséges, hogy legyen tartaléka, saját pénze is. Ez nagyon racionális és praktikus okokból célszerű. Az egyik online kurzusom részt vett egy olyan fiatal nő, kisgyermekes édesanya, aki Ausztráliában élt a családjával, a férje ott dolgozott. Amikor az online kurzusom hatására rádöbbentek arra, hogy a pénzzel hogyan is kell előrelátóan foglalkozni, akkor mind a kettőjüknél megnézték, van-e, és olyan-e az életbiztosításuk, ami biztonságot ad a másik félnek. Mert ha valami történik, akkor ott maradhat akár adóssággal is a másik, és nem tudja, hogy mi vár rá az anyagiak terén. Ez nem arról szól, hogy dugi pénze legyen a két félnek egymás előtt! De sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy többnyire az fordul elő, ha van dugi pénz, az a férfiaké általában, és nem a nők „dugdozzák” a pénzt a másik elől. A nőket sokszor inkább a nagy önfeláldozásról, altruizmusról, „jó kislányságról” kell – úgy mond – leszoktatni, mert sokszor túlzásba viszik az adást, többekben erős a megfelelési kényszer. Nem tudnak jól kiállni magukért, de nem tudnak sokszor elfogadni sem! Így aztán kihasználtnak érzik magukat, belefáradnak dolgokba, frusztráltak lesznek, és kiégetté válhatnak. Nagyon sok esetben a nők nagyon tragikus élethelyzetbe jutnak bizonyos életkor után, vagy amikor beáldozzák a saját hivatásukat a férfi karrierje mögé… Összegezve: nagyon kiszolgáltatottakká válhatnak a nők, ha nem figyelnek eléggé, ha nem elég tudatosak. Ezért is fontos az önismeret, a személyiségfejlesztés a magán pénzügyek menedzselésével összefüggésben is.

MINŐK: Vannak-e általános hibák, tehát amelyek nem csak a nőkre jellemzőek?


Csapó Ida: Elfelejtkezünk a bevételi és kiadási oldal vezetéséről. Pedig ez mindenki számára elengedhetetlen kell, hogy legyen. Ha elindulsz valahova új helyre, akkor megnézed a térképet vagy vezet a GPS, igaz? Nos, ha a magán pénzügyeid hajóját kormányozni akarod, akkor sem tehetsz másképp. A hajódhoz kell térkép, és iránytű, aminek a segítségével haladsz. A hajód a pénzügyeid, amit össze-vissza dobálhat a víz, a tenger. A szakértők útmutatásai lehetnek a térképed, és az általános meg a pénzügyi céljaid az iránytű.

MINŐK: Hogyan érhető el az anyagi függetlenség?

Csapó Ida: Az anyagi függetlenség – szerintem – az, amikor már nem kell a pénz miatt dolgoznod, sőt a pénz dolgozik neked, érted. Amíg azonban ezt kialakítod, ennek van egy menete, megvan a maga útja. Ez az út pedig a bevétel-kiadások rendszeres, napi szintű vezetésével kezdődik. A bevétel-kiadások vezetéséhez jól jöhet egy jó táblázat.

MINŐK: A függetlenség mellett egy nő számára ugyanolyan fontos az anyagi biztonság is. Ez hogyan teremthető meg?

Csapó Ida: A két fogalom nehezen elválasztható egymástól. Ha anyagilag védetten akarod magadat érezni, akkor kell tartalékolnod annyi pénzt, hogy egy-egy váratlan fordulat esetén se kerülj a pénz-padlóra, azaz tudd fizetni legalább az állandó kiadásaidat. A szakértők szerint jó, ha van egy évre való tartalékod – Magyarországon az emberek zömének semmilyen tartaléka nincs, máról holnapra élnek sokan, és még jó, ha nincsenek mínuszban a hétköznapjaik során is.  A minimum a saját magad érdekében, ha legalább 3 hónapra való tartalékod van. A megteremtett anyagi biztonság pedig megalapozhatja az anyagi függetlenségét is.

MINŐK: A pénzügyi, gazdasági válságból éppen csak kievickélő hazánkban élő nők hogyan, mivel tudnak pénzügyi téren magukon, családjukon, közvetlen környezetükön segíteni?

Csapó Ida: A válságkezelést könnyíti az is, ha tisztában vagyunk pénzügyi személyiségtípusunkkal és az általános pénzügyi életciklusokkal. A kudarcos életstílus eladósodást jelent, és ez többnyire a költekező emberek pénzkezelésének következménye. Az átlagos életstílus esetében az ember mindent felél – ez jellemző a nagy többségre. A sikeres pénzügyi életstílusúak nemcsak biztonsági tartalékot képeznek, hanem hosszú távú befektetéseik is vannak, képesek passzív jövedelmet generálni. A pénzügyi életciklusok egy ideig hasonlóak a nőknél és a férfiaknál. Gyerekként eltartottak vagyunk, majd fiatal felnőttként a munkába állással megkezdődik a kereső időszak. Mindenütt a nők jövedelme az alacsonyabb, s a gyerekszülések miatt a nők karrier életciklusa töredezett, ilyenkor még inkább visszaesik a jövedelmük. Sok a válás, és a szegénység tekintetében a legveszélyeztettebb a gyermeküket egyedül nevelő nők csoportja. A kereső évek alatt, ha valaki pénztudatos, jó esetben elkezdődhetne a felhalmozás időszaka. A különbség ott van, hogy a nők tovább élnek, mint a férfiak – Magyarországon átlagosan 8,5 évvel –, és így a nőknek kell gondoskodniuk az extra éveikről. Ha valaki ezt anyagilag nem alapozza meg, pont élete vége felé, amikor az egészségügyi kiadások is megnőhetnek, igencsak nehéz időszak elé nézhet – a nőknek ezért még tudatosabban kell pénzügyileg tervezniük.

Hogy ez a pénzügyi tervezés még tudatosabb legyen, álljon itt néhány jótanács Csapó Idától!

1. Nem mi vagyunk a pénzért, a pénz van értünk

Ha tudod, mihez kell a pénz, akkor jobban hajlandó vagy tenni érte, igaz? Nos, akkor ehhez meg kell tervezned, hogy a bevételeidből tudod-e fedezni vágyaid, álmaid tárgyát. Ehhez persze tudnod kell, hogy mennyi a kiadásod, magyarul megengedheted-e magadnak, hogy költsél, kiadj újabb elképzelésedre. Így a pénz lesz érted, hiszen tudod kontrollálni terveid alapján, és nem ő fog uralni téged – például azért, mert erődön felül költekeztél.

2. Az életstílusodat álmodd meg!

A pénz maradjon meg az őt megillető helyen, azaz legyen eszköz. Éppen ezért soha se azt tűzd ki célul csak, hogy több pénzed legyen, hanem vesd papírra azt is, hogy MIRE is kell neked az a több pénz, a magasabb jövedelem? Óvnálak attól, hogy mással rivalizálva alakítsd ki az elképzeléseidet – csak arra figyelj, ami igazán a te belülről jövő igényed, és ne hagyd belehajszolni magadat mások vagy a reklámok által semmibe sem! Mert te ihatod meg a levét. Tehát dönts bölcsen (akárhány éves is legyél). Képzeld el, hogy ha például egy új lakást szeretnél vagy egy laptopot, akkor az milyen érzés lesz? Miben változik meg az életed, vajon, milyen lesz az új az életstílusod? Játssz el a gondolattal, és tégy úgy, mintha…

Az életstílusod megálmodásában itt kaphatsz további válaszokat, hathatós segítséget –>>>

3. Vizsgáld meg az igényeid jogosságát, de tudj késleltetni!

Ha nagyító alá veszed az igényeid jogosságát, és indokoltnak tartod, akkor hajrá! Viszont tudd késleltetni a vágyaidat – ez az érett ember jellemzője –, azaz semmiképpen se éld fel a biztonsági tartalékodat (ha van egyáltalán ilyened). Gyűjtsél, tervezd meg, hogy mennyit kell havonta félretenned, és amíg célba nem érsz, addig ne vedd kölcsön másra ezt a pénzt sem! Micsoda öröm lesz, amikor tényleg meg tudod vásárolni rajta álmaid tárgyát, és ezt magadnak köszönheted – hogy képes voltál várni, türelemmel lenni, azaz érett emberként késleltetni…

Baracsi Katalin

Forrás: 2010. november 30., hétfő – MINŐK portál


Vágyaink megerősítése, pénzügyeink megtervezése – erről bővebben itt: klikkelj! —>>>

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

0 Responses to “Légy tudatos nő, pénzügyi téren is!”


Jelenleg nem tudsz hozzászólni.