Téltemető stílustanácsadás ötletek báli szezonra, ünnepi alkalmakra – öltözködési stílusok szerint!

Téltemető, tavasz és napfény előcsalogató – ez a farsang idejének lényege, s még az, hogy pogány eredetű ünneplés. A farsang időtartama minden évben változik. Ami stabil és az eligazodást segíti: vízkereszttől, azaz január 6-tól hamvazó szerdáig tart, azaz egészen a 40 napos böjt kezdetéig tart. Ez a mulatozások és vígalmak időszaka – a farsangot már az ókorban is ünnepelték. Lehet batyus bált tartani – ilyenkor érvényes a “ha hoztok, esztek, ha jöttök, lesztek” mondás -, de álarcos is lehet a bál. Nálunk Magyarorszgáon elsősorban az előzőek táncmulatsággal egybekötve kapják a főszerepet. Felvetődhet a kérdés, hogyan is öltözzünk fel pénztárca kímélően, elegánsan?

A személyes öltözködési stílusoddal kapcsolatban nemrégen kitölthettél egy tesztet itt a Gazdagnők.hu honlap blogjában (vagy ha még nem tetted meg, akkor ide klikkelve pótold/pótolhatod). Nos, most az öltözködési stílusok ismeretében olvashatod Radics Edit szín- és stílustanácsadó, stíluskommunikátor tanácsait a báli szezonra, a farsangi időszakra.

– Mi a legfontosabb alapvetés? – erről kérdeztem először Editet.

– Az eleganciát nem hordani, hanem viselni kell….! Kinek-kinek a stílusa szerint. Fontos az egyenes testtartás, az emelt fő, a kecses mozgás. Begörnyedt háttal, lógatott fejjel nem érjük el a várt hatást. Nem árt előtte gyakorolni, akár tükör előtt is, szokjunk hozzá saját látványunkhoz, mert nem gyakran öltözünk így. A hosszú estélyi ruhában másként kell a hölgyeknek lépniük!

– Nocsak! Hogyan? – kérdeztem, leleplezve ezzel magamat, hogy nem igazán volt még rajtam hosszú, estélyi ruha. Bár a saját stílusomhoz a női frakk vagy szmoking, illetve a “kis fekete ruha” illik.

– Kinyujtott lábfejjel kisebb kört írunk le magunk előtt, és ilyen köröző oldalazó mozgással, mint egy balettáncos, rakjuk a lábunkat. Ezzel a félkör mozdulattal tudjuk magunk előtt alulról elemelni a ruha alját. Ha nem így teszünk, akkor sajnos a ruha becsapódik a két láb közé, ez nagyon kiábrándító látvány. Tehát hölgyeim, nem “trappolunk” az ilyen ruhában, mint a bevásárláskor, hanem vonulunk! A legszebb báli toalettet is elronthatjuk, ha nem tudjuk viselni.

Mi a tanács a báli szezonban kinek-kinek a saját öltözködési stílusa szerint?

Romantikus stílusúaknak


Anyagok: selyem, brokát, alpakka, batiszt, bársony, lamé, madeira, csipkék (szövött és kötött), organza, muszlin, muszlinbársony, habselyem, matlaszé, kasmír, selyem zsorzset, gyapjú zsorzset.

Fazonok: fodros, csipkés, múltszázadi hangulatú báli ruha.

Kiegészítők: gyöngyök, flitterek, üveg és kristály ékszerek, brossok, ékszer órák, ékszer gombok, csipkekesztyű, tollak, boák.

Drámai stílusúaknak

Anyagok: azsúr, brokát, cibelin, bársony, lamé, madeira, organza, peszter, selyem zsorzset, gyapjú zsorzset, függönykelmék, ágytakaró anyagok, lakkok, és minden ami szokatlan és meghökkentő!

Fazonok: aszimmetrikus formák, formabontó anyagok egymás mellett, szexis, mély dekoltázs, sejtelmes, estélyi öltözethez hosszú színes kesztyű, színes cipő, uszály, stóla.

Kiegészítők: saját készítésű és/vagy iparművész remekek, különleges ruhaövek, csatok, órák, gombok, fülbevalók, nagy minták, kontrasztok színben és formában, feltűnő harisnyák, különleges cipők.

Klasszikus stílusúaknak

Anyagok: shantung, batiszt, piké, bársony, alpakka, twill, nehéz selymek, selyem zsorzset, gyapjú zsorzset, taft.

Fazonok: nőknek frakk, női szmoking, női zsakett, ezüst, arany toppal, női atilla, stilizált díszmagyar “Sissi” ruha.

Kiegészítők: tenyésztett vagy igazgyöngy, kristályok, aranyak, drágakővel, féldrágakővel díszített ékszerek, antik darabok, szintetikus és valódi kristályok.

Természetes stílusúaknak

Nekik egy kissé nehezebb a helyzetük, az általuk kedvelt anyagok és formák között nehezebb kedvükre való alkalmi darabokat találni, ezeket érdemes elkészíttetni!

Anyagok: gyapjú zsorzset, sztrecs csipkék, rugalmas bársonyok, pamut zsorzset, rugalmas szaténok.

Fazonok: a kis “fekete” ruha, lehetőleg gyapjúzsorzsetből valamilyen szép kézi vagy gépi hímzéssel, kevés, de nemes díszítéssel.

Kiegészítők: egy-két valódi ékszer, teklagyöngysor, valódi és/vagy szintetikus kritály.

Az ajánlatot összeállította: Radics Edit vezető tanácsadó. (c) Copyright: Az összeállítás Radics Edit, ill. a STIL-Konzult Kft. szellemi tulajdona, másolni felhasználni, csak a cég írásos engedélyével lehetséges!

Mitől lesz pénztárcakímélő a farsang, a báli szezon?

Az ún. „őrjárat kosztüm”-öt említette legelőször válaszként Radics Edit szín- és stílustanácsadó, stíluskommunikátor, aki 2012. március 9-én tart kiscsoportos stílustanácsadást a GazdagNők szervezésében, majd ezzel indokolta.

– A nők minden helyzetben feltalálták magukat! Mindig szerettek öltözködni! Most nagy a választék árban és minőségben is, éppen ezért eklektikus a kép, amit egy bál tisztes közönsége nyújt. Voltak időszakok, amikor nem volt mindenkinek lehetősége arra, hogy bálról-bálra új ruhában jelenjen meg, illetve most is élhetünk nehezebb időket. Vészterhes időkben varrtak a nők bársony ágytakaróból öltözeteket, régi függönyökből, és még katonaköpenyből is, mint a fenti képen látható. Kifejlődött a nők érzéke a túlélés ruhadarabjainak kialakításához. A varróknak is zseniális ötleteik voltak egy-egy öltözet megújítására.

– Kaphatnánk néhány ötletet arra, ha valaki meg szeretné újítani a meglévő alkalmi darabjait?

– Ruha alá nadrág, nadrág tetejére szoknya és/vagy rövidnadrág. Érdemes színes köveket, gyöngyöket varrni a kesztyűre. Csuklóra, bokára virágot. Papír sablonnal ruhadarabokra minta festése arany, ezüst festékkel, utána gyöngyökkel, kövekkel díszíteni.

– De célszerű figyelembe venni – nyilván – a saját öltözködési stílust is, igaz?

– Természetesen. Nézzük is ennek alapján a javaslatokat.

Klasszikus stílusú nőnek az alkalmi ruha megújításához le lehet cserélni a gombokat ékszergombra, kicsit meg lehet gyöngyözni a kézelőt, a nyakat és/vagy a szabásvonalaknál, választhatnak egy új stólát, fényes anyagú bolerót, új ékszert. Ha a testalkat és testmagasság megengedi akkor ugyanolyan hosszúságú kabátot a ruha fölé amilyen hosszú maga a ruha.

Romantikus típusúaknak ajánlom az alsószoknyákat, fűzőt a ruha tetejére, csipkekesztyűket, csipke harisnyát, csipkés szélű harisnyát, harisnyatartóval, továbbá hajpántokat, masnikat, fodros új díszítéseket. Romantikus frizurát, virágokat a hajba, ha a hajhossz megengedi, akkor inkább kontyba fésüljék a hajukat a romantikus nők.

Drámai típusúaknak ott van az eklektika a divatban is! Az egymáshoz nem „illő” darabok variációi. Aki kicsit szerényebben követi a drámaiság változatos útjait, nekik elegendő lehet egy szokatlan fejfedő (turbán, cilinder, változatos formájú kalapok) feltűnő harisnyák, színes és lakkcipők, nagyméretű gombok, óriási bizsuk. Nadrág a ruha alá még a hosszú estélyi alá is, és/vagy a sima ruha tetejére felvehető kívül egy strasszos melltartó. Ruha alá nadrág, nadrág tetejére szoknya és/vagy rövid nadrág. Kinek-kinek egyéni ízlése szerint.

Természetes stílusúaknak ajánlom a „kis fekete” ruha kiegészítését zsínórozással (magyaros jelleget adva a „kis feketének”). Lehet kis szőrmézés (műszörméből) a nyakon és az ujja végein. Egyedi tervezésű tűzzománc, és/vagy kerámia gombok. Nyakra, dekoltázsra, kézre lábra testfestéssel elkészített, felfestett ékszerek, motívumok (ez nem tetoválás hatású, teljesen új eljárás és ékszernek látszik).

– És végezetül egy záró jótanács?

– Javaslom a nőtársaimnak, hogy tartsanak egymásnál gardróbvizitet és cseréljenek, ötleteljenek… Jó játék!

Ha további praktikákra vagy kíváncsi, akkor itt megteheted –>>>

Már csak 8 hely van a 2012. március 9-én, pénteki kiscsoportos stílustanácsadásra, amit Radics Edit szín- és stílustanácsadó, stíluskommunikátor  tart. Minden részletet megtalálsz itt a jelentkezési lehetőséggel együtt: dönts gyorsan, amíg még van hely!
–>>>

 

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

0 Responses to “Téltemető stílustanácsadás ötletek báli szezonra, ünnepi alkalmakra – öltözködési stílusok szerint!”


Jelenleg nem tudsz hozzászólni.