Kösd össze az idődet, különben…

Használd ki az idődet, mindig csinálj valami hasznosat – ezt sulykolják belénk. De valóban így van-e? Azaz nézzük meg, hogy mit tehetsz a “hulladék időddel”, és főleg mit értünk azon, hogy hasznos ?

A minap a villamoson utaztunk, és feltűnt, hogy a mögöttem, nekem háttal ülő útitársnő vászon táskájából egy különlegesen szép fonal lóg ki – önkéntelenül többször rápillantottam, mígnem eljutott a tudatomig: ez a nő kihasználja a villamoson töltött időt, és egy körkötő tűvel köt. :-) Ezt láthatod is a mobilommal készített felvételen.

Kösd össze az idődet, különben…

Mi is lesz, ha nem jól használjuk ki az időnket? Elszalad az életünk, az egész – mégpedig úgy, hogy nem bontakoztattuk ki azt, ami bennünk van, amire születtünk. Ezért is célszerű, ha valóban jól használjuk ki a “hulladék” időnket. “Hulladék” időn azt értem, amikor kötve ;-) vagyunk valamivel, valamihez, de szeretnék hasznosan tölteni. Például utazol, sorban állsz, várakozol valahol valamilyen okból stb.

Kétfélét tehetsz, én legalább is ezt szoktam tenni – a saját bevált praktikáimat osztom meg veled, több évtizedes tapasztalataim alapján. Az első ismerős lehet, de a 2. megoldás talán nem annyira…

1. Valamilyen konkrét tevékenységet végzel. Mint például ez a nő a villamoson, akár kötsz. :-)

De olvashatsz is, ahogy legtöbben teszik – jómagam gyakorta használom erre a tömegközlekedésen való utazást. Önismereted fényében teheted persze ezt – én például nem tudok buszon olvasni, ezért olyan járművet választok gyakran, ahol viszont az olvasást simán meg tudom ejteni.

Vagy hallgathatsz valamit – például olyan hangfelvételt, amiből tanulsz, ami az önfejlesztésedet szolgálja. A saját mobilomra át szoktam másolni előadások, infotermékek hanganyagát, de van, amikor felolvasom rá egy-egy általam éppen preferált könyv fejezeteit, részeit, és ezt hallgatom.

2. A jelenben vagy. Magyarul nem csinálsz semmit, csak ott vagy abban a pillanatban, ami éppen történik, van. :-)

A legtöbben, ha éppen nem csinálunk semmit az úgymond “hulladék” időnkben, akkor mantrázzuk például az állapotunkat, és bele is zuhanunk. “Fáradt vagyok” – gondolod (s gondolom olykor persze én is). Javaslom, hogy azonnal váltsd át ezt a mondatodat, amikor rajta kapod magadat, mégpedig erre: “Pihenek.” És akár bóbiskoljál, aludj (ilyesmit főleg metrón szoktam látni :-)), vagy egyszerűen kezdj el nézelődni, és fedezd fel, mi van körülötted. Ezzel a hozzáállással meglátsz olyasmit, amit addig észre sem vettél – az üveg tükröződését, a fényeket a Dunán, egy idős ember szépségét, egy virágot, még az utcán nyüzsgő embereket is más távlatból tudod nézni.

Ne a múlton jártasd az agyad, vagy a jövőn, ami még nincs itt! Mert ezzel nem tudsz kikapcsolódni. Ha képes vagy a jelenben lenni, azzal viszont igen. És utána egy pihentebb elmét kapsz, ami sokkal jobban szolgál téged, amikor szükséged lesz rá egy elgondolás kidolgozásában például.

Áldást, szeretetet is küldhetsz a látványra, a körülötted észleltekre, tárgyra, növényre, és persze az emberekre is. És jobb állapotban szállhatsz le a tömegközlekedési eszközről, mint amikor beszálltál. De persze a saját autóból is meg tudod mindezeket tenni (mindkét pontot :-)).

Légy tudatos az időddel tehát, és a rendelkezésedre álló idődben is! Ez anyagilag is megéri – rövid és hosszú távon egyaránt. A tudatos időfelhasználás ugyanis pénzmagokat, több pénzt is fog szülni neked. A GazdagNők Női IdőNyerő és Élettervező online kurzusa tovább segíthet téged “időutazásodon” – remélem, hogy nyitott vagy rá. :-) Részletek itt –>>

A hozzászólásokba írd le a véleményedet – őszinte kíváncsisággal várom, hogy mit gondolsz a fentiekről. Oszd meg velünk hát! :-)

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

25 Responses to “Kösd össze az idődet, különben…”


 • A fentiek mellett, illetve a “jelenben lennihez” kapcsolódóan idegenekkel szoktam ismerkedni, összemosolyogni, babás anyukáknak őszinte bókokat mondani és mosolyogni sokat. Annyira feltölt egy-egy utazás, hogy a legjobb ötleteim is ekkor jutnak eszembe.
  Szép napot
  Kata

 • Kedves Ida!
  Korábban évekig ,míg vonattal jártam dolgozni,hímeztem futókat párnákat,és horgoltam terítőket.Ma ha utazom, ismerkedem,ha ismerős az útvonal, akkor csak könnyű dolgokat olvasok.
  Ez nem tudatos,csak megszokott.
  További szép napot!
  Üdv Klári

 • Kedves Ida!
  Az olvasás és a zene hallgatás korábban is ment utazás közben, de a jelenben lét új szempontokat nyitott előttem. Szinte felvillanyozódtam a lehetőségtől, hogy hazafelé a trolin, villamoson felfedezzem a világot! :) S legközelebb, ha álmos, fáradt leszek már csak az általad javasolt varázsszót használom és egy nagyot PIHENEK! :)
  Köszönöm
  Marianna711

 • Én általában a pozitív megerősítéseket szoktam magamban mondogatni. A buszon jól el lehet lazulni.:)
  Úgy is azt ajánlják, hogy minél többször ismételgessük, mert csak így íródik be a tudatalattiba. Tök jól érzem magam ettől.:)))

 • Köszönöm, Ida a jó ötleteket.
  A metrón sokan olvasnak én is gyakran. viszont két dolog miatt érdemes elgondolkodni, hogy ezt tegyük-e.
  Az egyik ,hogy gyenge a világítás, a szemünknek nem ártunk-e a gyakori metrón olvasással? A másik dolog szerintem az, hogy így nem kapcsolódunk ki, folyton be van osztva az időnk, figyelünk arra amit olvasunk, megtanuljuk. Dolgozunk, tanulunk, sietünk valahová felváltva, így nem kapcsolódunk ki.
  Metrón,és a többi járművön szerintem aludni, pihenni, relaxálni a legjobb. Persze hangulatunktól, kedvünktől függ. Néha olvashatunk,zenét is hallgathatunk, ha hasznosabban akarjuk tölteni az időt.
  köszi. Zsuzsi

 • Utazásnál feltölt ey-egy rövid cikk olvasása,mely gyönyörű emberi gondolatokakat tartalmaz.Segitséget nyujtunk rászoruló utastársainknak.Kellemes élmény egy szimpatikus emberrel való beszélgetés is.Jó dolog felkészülni gondolstban egy találkozóra,ahova éppen igyekszünk.Hasznos magunkban elképzelni,hogy hogyan is zajlik le majd a beszélgetés.Akár üzleti,akár baráti a találkozó.
  Szép napot:Klári

 • Én még a mai napig újsággal, könyvvel járok, buszon, hivatalban várakozás közben olvasok.
  Amikor kicsi volt a gyerek a játszótéren, biciklizés közben is kötöttem. Időnkét zenét hallgatok utazás közben.
  üdv: Rózsa

 • Melihercsik Jánosné

  Nemigen tudom tétlenül tölteni az időmet, ún. “pihenésre” képtelen vagyok időt szánni. (Legfeljebb aktív pihenésre a családdal, a kutyámmal). Bárhol vagyok, biztos, hogy szóba elegyedek valakivel – még akkor is, ha nem én kezdeményezem! Ennek azért nagyon örülök!
  Azért az ésszerű időgazdálkodással kapcsolatban nagyon szívesen fogadom a javaslatokat!
  Mindenkinek üdv: Marika

 • Nagyon ritkán járok tömeg közlekedési eszközön, de mikor sor kerül rá, döbbenten látom az emberek tekintetében a kiégettség fátylát.
  Ezt sajnos főleg Budapesten tapasztaltam.

  Eddig azt hittem, hogy ezek az emberek bele untak a hétköznapok monoton zakatolásában és már ahhoz sincs erejük, hogy egy mosollyal illessék a rájuk pillantót.

  De most már tudom, hogy csak meditálnak. És ez nagyon jó dolog!
  Egészség megőrző szép napot!

 • Most ismét a saját szobámból kialakított irodámban ülök. Lezajlott egy nagyon pörgős 9 hónapom. Rengeteget dolgoztam, de nem itthon. Most ismét fel kell építenem a munkám tartalmi részét innen a gép mellől. Ez egy új kihívás, új időgazdálkodás, fegyelmezettség, stratégiai gondolkodás. Mire gondolok? Betartsam azt, hogy időben, térben hol és mikor dolgozzak! “Munkaidőben” csak a munkával legyek elfoglalva. Pihenésképpen főzzek, mossak, mosogassak, ne a tényleges feladatok helyett, mivel ezek már rutinból mennek és már látszatuk is van. A tényleges munkának csak később és hosszabb távon lesz meg az eredménye, ezért nyűgösebb hozzálátni, végig vinni. Minden nap megírom a sürgős-fontos, nem sürgős-nem fontos listámat. Terveztem egész évre (nagyjából) most ezeket finomítom. Egyszerre több mindent elkezdek, “hadd menjen”. Megjutalmazom magam egy strandolással, biciklizéssel, tanulással. NEM KÖNNYŰ TUDATOSAN IRÁNYÍTANI AZ ÉLETEMET, ugyanakkor van benne gyakorlatom és tudom, hogy hosszú távon csak ez működik, nálam. Munkanélküliekkel is dolgozom és a szememláttára változnak az emberek szoknak le a munkáról, szétesik az életük, nincs tervezés, nincs kerete formája a mindennapjaiknak. Rossz látni:((

 • Én nem járok hála az égnek tömeg közlekedési eszközön , esetleg a fővárosban veszem igénybe. Gyalog megyek munkába és haza is. Reggelente köszöntenek a madarak , megnézem a “folyót” milyen színű a vize, nézem a napfelkeltét , a jelenben élek.Pozitív gondolataim vannak ennyi csoda láttán . Jó hangulatban töltök 20 percet amíg a munkahelyemre érek , és ez Nekem sokat jelent , nincs elpocsékolt idő.A PIHENÉSEM pedig gyakran meditáció , feltölt, erősít , nyugtat , kiegyensúlyozottá tesz és ebből merítem az erőt ahhoz , hogy elviseljem a mi köröttem a világban van.

 • Én szinte mindenfelé, amerre közlekedem – legyen az jármű vagy akár gyalogosan – tudok az emberekre figyelni. Érdekelnek az emberek. Szóba elegyedem velük, ha van rá alkalom. Ha kutyás emberekkel találkozom, akkor főleg! Megfigyelem őket, mit csinálnak, milyenek, hogyan viselkednek. Engem szintén kikapcsol ez a tevékenység. Ha fáradtnak vagy idegesnek érzem magam, akkor zenét hallgatok út közben. Felfrissít és kikapcsol. Ajánlom másoknak is, hogy próbálják ki.

  Üdv mindenkinek Ági

 • Kedves Vera!

  Ezek nagyon jó gondolatok. Én mindkettőt szoktam alkalmazni. Pihenek, felöltődök útközben, vagy egy tárgyalásra előkészített anyagot hallgatom vissza.
  Jó dolog meditációs zenéket hallgatni útközben. Feltöltődik az ember. De nagyon fontos, mindenkinek küldök egy mosolyt. Persze előfordul, hogy azt kapom vissza ” Nézd már, mit vigyorog” de ez engem még jobb hangulatba hoz. Mindjárt vidámabbnak látok mindent. Szerintem a jövőre is érdemes gondolni, vagy a céljainkra. Esetleg eszünkbe juthat valami, ami a célunkhoz vezet. Vagy meglátunk valamit. Egy hírdetést, bár mit.
  De a Női IdőNyerő programot is nagyon várom. Vevő vagyok új ötletekre. Sohasem lehet tudni, melyik vezet a célunkhoz.

  Kitty

 • Kedves Ida! Kedves Mindenki!

  Nagyon örömmel olvastam ezt a bejegyzést – olyan régen nem volt időm köztetek lenni, de ami késik, nem múlik! – mert egy időben sokat utaztam, akár napi 4 órát is, tömegközlekedési eszközön, és azt gondolom, ez az idő nagyon hasznos lehet. A “hasznos” kifejezésre még visszatérnék később.

  Könyvtárnyi könyvet olvastam ki naponta az utazás közben, máskor boldogan beszélgettem rég nem látott ismerősömmel, vagy újonnan sikerült megismerkednem valakivel (akit akár régen is ismerhettem volna), de élveztem, ha egyszerűen csak figyelhettem az embereket. Nagyon tanulságos.

  Szeretném megosztani egy ilyen történetemet veletek: autóbuszon ültem, egy négyes ülésben, velem szemben fiatal anyuka a kb. 5 éves kislányával. A mama halkan duruzsolt a gyerek fülébe, a kicsi válaszolgatott. Amikor az Erzsébet-hídon mentünk át – épp felgyulladtak a közvilágítás fényei – a fényárba borult Lánchíd láttán a kislány hátranyúlt, karjával átölelte anyukája nyakát és így szólt: “Nézd, Anya! Olyan szép az a híd, mint amikor te szépen felöltözöl!”

  Ennek már legalább egy évtizede. Mégis, ez megmaradt bennem, és nem tudok úgy átmenni az Erzsébet-hídon, hogy ne jusson eszembe ez az élmény. Ez az utazás számomra igen “hasznos” volt, bár nem kerestem vele pénzt (nálunk ezt jelentette a hasznosan töltött idő). Épp mostanában gondolkodtam el, vajon milyen minőséget adunk ennek a szónak, hogy “hasznos”.

  Szeretettel ölellek benneteket:
  Berta Ági
  ingázó

 • Kedves Ida!

  Mostanában kevesebbet utazok, ilyenkor olvasok, vagy rejtvényt fejtek.
  Viszont ahol lakom, kerékpárral, vagy gyalog közlekedek. Most már kezd hobbimmá válni, hogy ilyenkor “bámészkodok”. Vagy az embereket figyelem, vagy a házakat, növényeket. Mindig felfedezek valami újat, ami egy belső örömmel tölt el, és ezzel feltöltődök. Így az sem válik fárasztóvá, ha közben intézem a dolgaimat.
  Régen az esti TV nézés közben kézimunkáztam – nem tudtam tétlenül ülni – nagyon sok dolgot megcsináltam így esténként. Most újból elkezdtem alkotni. Ez is egyrészt kikapcsol, másrészt az eredmény büszkeséggel tölt el.
  Véleményem szerint nagyon fontos, hogy a hétköznapok taposómalmában találjunk magunknak egy olyan dolgot ami feltölt minket.

  Üdvözlettel:

  Kürtiné Klári

 • Kedves Ida! Kedves Mindenki!

  Köszönöm a cikket, és a sok kedves, tartalmas hozzászólást.
  Nincs sok idő, amit tömegközlekedéssel töltök (szerencsére).
  Az utazás közben “ötletelek” a megoldásra váró
  feladataimon, és ha van “partner” beszélgetek.
  Nézelődöm és figyelem a környeztem. Bevallom néha a mókás pillanatok remekül elszórakoztatnak, mert alapból is jókedvűnek teremtettem. :-)

  Mosolygós, örömteli napokat kívánok! :-)
  Üdvözlettel: Zsuzsó

 • Kedves Ida!
  Reggel a csendet,nyugalmat élvezem.Egy új nap.
  Este a testem jelzéseire figyelek.
  A kettő között maximálisan kihasználnak.

 • Én imádom formákat, tereket, embereket, színeket figyelni, átélni, elmerülni bennük. Nyáron a vonaton velem szemben ült egy 50-60 körüli pár. A férfi folyamatosan üvöltözött!! a vonaton a feleségével. Ocsmány szavakkal dobálózott és szidta csak szidta. A feleség csendben tűrte a dolgot. Amikor eljöttem egy papírt csúsztattam a kezébe “Soha ne add fel, mindig van választásod”. Remélem célba ért.

 • Sziasztok!

  Metron/buszon/villamoson etc. alvast a zsebtolvajok miatt nem javallom – tobb ismerosom “konnyitett magan” igy…

  A zene-/radio-/hanganyag hallgatas is ?es-, hiszen a kulvilag zajai miatt mindenki emeli a hangerosseget, ami aztan hallaskarosodast is okozhat… Magam ezt elvezhetetlennek velem.

  Nekem az olvasas valt be remekul: szotarfuzetbol szoktam idegen nyelvet tanulni leginkabb vagy csak valami helyi, ingyenes lapot atolvasgatni… a tomegtol fuggoen, ami eppen elfer a kezemben (ugy, hogy kozben a taskamat magam elott tartom, biztonsagban).

  A ma-t megelni szoktam mostansag a BKV jaratain, mivel 2 kisgyerko mellett szemlelodesre nem igazan adodik alkalom :-)

  Vegulis mindenkinek az a jo, amit o szeret, am valtoztatni jobb fele sosem art.

 • En most tanulom “mikent is kell tetlenul toltenem az idomet”, keptelen vagyok csak TV-t nezni a Parommal (ez a legnagyobb problemaja), mindig is problemat okoz mikor is olvassak, mivel mindig is tobb dolgot csinaltam, es az a problemat meg nem tudtam megvaltoztatni.

 • Nekem most pont egy ellenpontom lett…
  Egy ideje éreztem, hogy meg kellene állnom, az életem pörgetett engem, túlvállaltam madam és ismét feljött bennem a régi megfelelési kényszer. Az elmúlt héten olyan életfeladatokat odottam meg, amelyek fényévnyire voltak tőlem, sőt, olyant is, ami nem volt betervezve 2011-re.
  Meg kellett volna állni…. és egy kicsit örülni. Helyette tovább léptem az új megoldanivalókba.
  Eredmény:
  éjjel rosszul lettem, hasi görcsökkel és hasmenéssel.
  Itt, ezen az oldalon biztos sokan tudjátok, mit is jelent ez, és hogy mennyire nem vettem figyelembe testem jelzéseit.
  Hálás vagyok ezért a sok megosztásért, mert felhasználva a fenti tapasztalatokat, koncentráltabban tudok tervezni és tudatosan fogom betenni a leállóidőt, mert hogy van az is, ha betervezem. Köszönöm Mindannyiótoknak amit írtatok.
  Hálával: Sakura
  Áldás

 • Kedves Mindenki!
  Nagyon örülök a lehetőségnek,hogy megoszthatom veletek a gondolataimat.
  Szombaton voltam egy lyátákon/casflow/ amire először úgy gondoltam nagyon sok időmet,energiámat elfog venni mert szinte az egész napomat rá kell szánom.Szerencsére ott voltam és mondhatom nagyon tanulságos,rengeteget adó,jó csapatot összehozó nap volt.Sallai Kati kiváló tanár,számomra érthetően,szemléletesen magyarázott.
  Nem bántam mer,hogy rászántam a napot.
  Köszönöm Idáéknak a lehetőséget.
  Keresem a lehetőséget Veszprém környékén a játékra,ha valaki tud ilyet kérem jelezze.
  Munkám során is lehetőségem adódik sokszor olyan emberekkel beszélgetni,megismerkedni akivel egyébként biztos elmennénk egymás mellett.
  A másik kiváló lehetőség a kutya sétáltatás ami a természet közelségére írányitja az ember figyelmét és mostanság igazán rá lehet hangolódni a mára való figyelésre.
  Napról-napra más arcát mutatja a nap felkelte,fák,bokrok rügyezése,virágok nyílása.Igazán csodálatos látvány.
  Nekem ez az igazi feltöltődés,ha ezeket látom reggelente szép lesz az egész napom.
  Áldott napot mindenkinek!

 • Kedves Ida!

  Mas tema, de idot akarok megtakaritani.
  Kovettem a tanacsaidat es mostanra mar van megtakaritott penzem, igaz nem tul sok. Ezt szeretnem a tozsden megsokszorozni. Ebben nekem semmi tapasztalatom nincs. Nem tudom, hol kell kopogtatni a tozsde ajtajan, nem tudom a szabalyokat. Kerlek segits nekem ebben. Foleg az erdekel, hogy valakire ra kell bizni a penzem (igazabol en ezt szeretnem) vagy magam kell ismereteket szereznem. Mennyi az az osszeg, amivel el lehet kezdeni a penzemet dolgoztatni?
  Koszonom a segitseged elore is: Andrea

 • Kedves Ida!
  Utazás közben figyelem az embereket, elgondolkozom felettük, ki milyen? mit dolgozik? most éppen mire gondolhat? Nagyon sok “morcos” embert látok, feléjük szeretet “energiát” küldök. Nagyon gyakran “látom” is ennek pozitív hatását. Sorban állás közben különböző megerősítő mondatokat mondogatok magamban./Türelmes vagyok, nagy hasznomra lesz a vásárolt holmi, stb./ Otthon kedvenc időtöltésem az olvasás és ezen belül az olvasott könyvből kézzel való kijegyzetelés/Mivel nyugdíjas vagyok van időm bőven./Ezen kívül rengeteget sétálok gyönyörködöm a természet szépségeiben.
  Szeretettel:

 • Naponta 3 órát töltök utazással. Néha olvasgattam, csak úgy, néha rejtvényt fejtettem, vagy csak bámultam ki az ablakon. Már korábban megfogalmazódott, hogy ennél azért hasznosabban kéne töltenem ezt az időt, ezért még valamikor tavaly nyáron vásároltam egy MP4 lejátszót, hogy olyan hanganyagokat hallgathassak, amikből tanulhatok (pl Ida összeállítása, a Pénztükör, angol kezdő stb.), vagy feltöltődhetek pozitív gondolatokkal (agykontroll). Jó befektetés volt :)
  Természetesen nem minden “üres időt” akarok kitölteni. Tudok és most már igényem is van a “semmit-tevésre”, bár hosszú időbe telt erre rászoktatni magam. Azóta a vasárnapok tényleg pihenéssel telnek :)

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.