Az idő érték – az élet = idő

A saját Idő Bankodtól, ahogy az éjfélt elüti az óra, naponta kapsz 86 ezer 400 másodpercet. És mindannyiunk számára minden éjjel törlődik az, amit nem használtunk fel bölcsen. Nem vihetünk át egyenleget, nem használhatunk fel többet – ennyi és nem több áll mindannyiunk rendelkezésére, éljünk bárhol is, legyünk akárhány évesek, végezzük a legkülönbözőbb tevékenységeket. Nincs előleg a holnapból, a jelenben kell jól sáfárkodnunk az idővel.

Az idő értéke vajon micsoda?

Az életünk és az idő közé – szerintem – nyugodtan tehetünk egyenlőségjelet. Ha nem jól sáfárkodunk az időnkkel, egyszer csak azt vesszük észre, hogy elszállt az életünk… Hogy mi adja akkor az idő, és így az életünk értékét? Erre az alábbi videóban is választ kaphatsz, de leírok belőle ide neked néhány gondolatot:

 • Egy év értékéről kérdezz meg egy diákot, akinek évet kellett ismételnie.
 • Egy hónap értékéről kérdezz meg egy anyát, aki egy hónappal korábban szülte meg a gyermekét.
 • Egy hét értékéről kérdezd meg egy heti lap szerkesztőjét.
 • Egy óra értékéről kérdezz meg valakit, aki lekéste a vonatot.
 • Egy másodperc értékéről kérdezz meg valakit, aki éppen hogy elkerült egy balesetet.
 • Egy századmásodperc értékéről kérdezz meg egy olimpiai ezüst érmest.

Tégy minden másodpercet értékessé! – így hangzik a tanács a videóban, de vajon mitől értékes, vagy másképpen fogalmazva mitől fontos az adott perc, az adott pillanat. Ezt könnyen jelzi számodra egy-egy olyan szituáció, ami váratlanul és nagy erőket, jóval több időt igényelve robban be az életedbe. Biztosan valamennyien átéltünk már ilyen élethelyzeteket.

Amikor az egyik húgom beteg lett, és kórházi ápolásra szorult viszonylag hosszabb időre, egyértelmű volt számomra, hogy nekem naponta ott a helyem mellette. Csak az utazás legalább 1.5 órát elvett, és 2 óránál kevesebb időt szinte sosem töltöttem nála, de előfordult, hogy 4 óra hosszatt voltam vele. Tehát 4-6 extra órát kellett felszabadítanom – mondhatnánk így utólag visszanézve. Akkor nem így éltem meg. Hanem úgy, ahogy például költözködés, lakásfelújítás idején is többször átéltem a következőt:

kristálytisztán és egyértelműen világossá vált mindig, mi az igazán fontos

Miközben az életemet ugyanúgy menedzseltem, végeztem úgy a munkámat, hogy a közvetlen környezetemen, az igazán érintetteken kívül szinte senki nem vett észre semmit. És erre – meggyőződésem – kizárólag azért voltam képes, mert egyértelmű volt a fókusz: hogy mire kell figyelni igazán, hova kell tényleg odatennem magamat. Tán nem meglepő: ezekben az időszakokban éltem meg gyakran életem legnyugodtabb és legboldogabb perceit is. Mert hogy olyan kevés elég a boldogsághoz! Például egy lakásfelújítás idején nekem például az, hogy van hol mosakodni, van tiszta fehérnemű, egy csésze meleg tea, valahol a parkettán hely egy hálózsákos alvásnak, vagy egy icipici hely a laptopomnak, hogy megírjak egy blogbejegyzést. :-)

A Női IdőNyerő és ÉletTervező programunk abban is segít téged majd, hogy ne csak kritikus helyzetekben, hanem mindig tudd, hogy mi az igazán fontos, mi az időd értéke, mi gazdagítja igazán :-). De ennek tudatosítása nem elég! Ezért abban is támogatunk majd, hogy át is tudd ültetni a gyakorlatba, azaz támogatjuk majd a változásod sikerességét is. A Női IdőNyerő online kurzusra a Korán Ébredő jelentkezők extra ajándékot kapnak – klikkelj ide a részletekért! –>>

” A tegnap történelem. A holnap rejtély. A mai nap ajándék.”

Írd le a hozzászólásokban, örömmel veszem a véleményedet, hogy

 • * mit szólsz ehhez a videóhoz,
 • ** s hogyan is állsz a saját IdőBankod felhasználásával – itt és most. ;-)

Indul a jelentkezés Női IdőNyerő és Élettervező programra – most a Korán Ébredők extra ajándékot kapnak! A további fontos részleteket itt találod: klikkelj! –>>

Ami biztos: a Női IdőNyerő online kurzus résztvevői csak nyerni fognak! Időt mindenképpen! –>>

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

11 Responses to “Az idő érték – az élet = idő”


 • Kétféle üzemmódban létezek:
  – kiáradó (dolgozó, alkotó, munkálkodó)
  – befogadó (ülök/fekszem, és nézek, érzek, gondolkozom, vagyok – a természetben).
  Ha az előbbit élem át, akkor mindig multitaszkolok: dolgozom, tévézek, beszélgetek, infót szerzek stb. Ha az utóbbira váltok, mindig csak befelé figyelek, illetve a természettel való kapcsolatot élem át.
  Nem tudok nem multitaszkolva dolgozni, ami jelentős időmegtakarítást hoz: napi plusz egy óra munkámat sokszor már útközben elvégzem (éljen a mobilnet). Ahhoz viszont, hogy ez ne csapja szét az agyamat, és ne gyorsítson fel, szükség van a rendszeres kapcsolódásra önmagammal és a természettel.
  Nálam ez így működik.

 • Nekem nagyon tetszik a “működésed”, Eszter :-)
  Nem is kommentelném tovább annyira irigylésre méltóan kialakított “üzemmód”, ami mély önismeretre vall – nekem legalább is ezt üzeni :-)

  Ida ***

 • Eszter, nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk üzemmódodat!

  Esetemben ez maga volt a Reveláció: ui. most döbbentem rá, hogy én is egy-az-egyben így mûködöm. De sosem volt tudatos, inkább a kényszer szülte és az elemi ösztön(öm) kiteljesedése.

  Most, hogy tudatossá tetted bennem, komoly megerôsítést kaptam, hogy ez nálam így van jól.

  Hálás köszönetül fogadj el tôlem egy vicces linket: a címe akár az is lehetne: “Jókor jó helyen – a Szerencsefia”

  http://i.imgur.com/IwFAg.gif

  Szeretettel: Mirrrcike

 • jó, hogy feliratos volt, értettem, talán az összefüggését, mondanivalót is. Ha jól értettem, nagyon ki kell használni az összes percünket.. hogy elérjünk valamit?

 • Hajdú Józsefné Mária

  Bizony, az időnk beosztása, nap mint nap nagy feladatot ró mindannyiunkra! Van aki jobban, van ki kevésbé képes idejét beosztani. Az egyéntől és energiánktól függ! És az utóbbi nagyon fontos! Mert ha nincs elegendő energiánk igencsak felboríthatja időbeosztásunkat! Nekem például nagyon fontos, hogy fel tudjak az előttem álló napra készülni (reggeli jóga elmélyüléssel), mert így hatékonyabban tudok a nap feladataira összpontosítani. A probléma az, hogy sajnos erre nem tudok mindig időt szakítani, mert van, amikor fáradtabban ébredek. Pedig a mondás úgy szól, hogy az ember arra szakít időt, amire akar! Szerintetek ez mennyire igaz?
  Köszönöm a videót, nagyon tetszett!

 • Köszönöm az “üzenetet”.
  Valóban így van, és nem is vesszük észre, mennyi a “veszteségünk” akár napi szinten.
  Úgy érzem tanultam belőle- és próbálom tovább adni ezt az üzenetet.
  A film mondanivalója nagyszerű.
  Még egyszer köszönöm.

 • Ildikókának: szerintem az a lényeg, hogy az Időnket ARRA fordítsuk, ami igazán fontos.

  Nekem az, hogy kihasználjuk az időnket az kicsit azt üzeni, hogy mindig csináljunk valami hasznosat, ténykedjünk folyvást. Ugyanakkor a nem cselekvés :-), a pihenés, a jelenben levés is lehet nagyon hasznos, úgymond – ahogy erről írtam a kötögetős blogbejegyzésemben –>>

  Hajdú Józsefné Máriának: szerintem is arra van időnk, amire igazán akarunk :-).
  Bár ezt a kérdést/választ lehet azért még jócskán árnyalni (lehet, hogy majd egy újabb blogbejegyzésben? ;-)

  Mindenkinek köszönöm az újabb hozzászólását, az eddigieket, lányok :-)

  Szeretettel: Ida ***

 • Köszönöm Ida ezt a bejegyzést is!!! hatásodra, ma egészen biztos, hogy időt találok egy kis angol tanulásra :-))

 • Jó látni, ki miként működik!

  Persze fejlődni mindig van hova. Máskülönben meg sem születtünk volna. :)

 • igen-igen!
  abszolút egyetértek, Eszter :-)
  ***

 • Kölesné Németh Mária

  A video ráébresztett arra, hogy mekkora ajándék a jelen idő, amiben élünk. Minden pillanata értékes, és ki kell használni. Nincs idő a haszontalan dolgokra. Fontos, hogy figyeljek magamra és mindig azt tegyem meg, amit a pillanat kér tőlem. Az idő kerekét nem lehet visszaforgatni.
  Nagyon sok gondolatot indított el bennem ez a rövid kis film, köszönöm!!!!!!!!!!!!!
  Mari

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.