Időgazdálkodási alaptörvény: kezdd a nagy kövekkel! (Idő- és PénzNyerő ingyenes e-lecke 2.)

Az idővel kapcsolatban érezted már azt, hogy milyen kevés fér bele egy napba? Gondoltál már arra, hogy de jó lenne, ha a nap nem 24, hanem 48 órából állna?

Bizonyára ismerősek számodra is ezek a kérdések. És az is tán, amiről Ágnes ír az OnLány közvetítésünk hozzászólásainál:

Amikor sok minden foglalkoztat (és most ilyen időszak van) akkor, hogy döntsem el, melyik dolog az amire fókuszáljak?

Csinálok egy online vállalkozást…, van egy honlapom…, ami az egészséges életmóddal kapcsolatos, most egyre jobban érdekel a spiritualitás (már elolvastam egy-két érdekes könyvet és még nagyon sokat szeretnék), a fiamnak kellene segítenem a lelkét helyrehozni és megtalálni élete célját, meditálni naponta (pl. agykontroll), napi szinten használni a villámolvasás módszerét stb. Persze mellette alkalmazottként dolgozom 8 órában mint sportszervező és szinte minden nap sportolok egy-egy és fél órát.

Majdnem minden nap az az érzésem, hogy rövid volt a nap!

Az időnk esetében tehát többször előfordulhat, hogy nem tudjuk, melyik ujjunkba harapjunk, mert akármelyiknél tennénk, mindegyik fáj. Azaz amikor nem tudunk dönteni, hogy “hova is kapjunk”, mert annyi a teendőnk, vagy mindegyiket egyformán fajsúlyoznak érezzük, akkor szinte biztos, hogy híján vagyunk éppen annak a tudásnak, hogy mi is az igazán fontos. Ez nem értékítélet, minősítés, félre ne értsétek, csupán ténymegállapítás – járok én is ebben a cipőben, jól ismerem magam is ezeket a helyzeteket.

Pedig először a fontosakkal kell kezdenünk! Jómagam például biztos vagyok abban, hogy mindig mindenki mindent tud – csak megfelelő helyen kell keresnünk a válaszokat! :-)

Időgazdálkodási alaptörvény: kezdd a nagy kövekkel!


Erről készült egy nyereményjátékkal egybekötött videónk. A feladat az volt, hogy különböző nagyságú köveket kellett elhelyezni egy üvegbe úgy, hogy mind = valamennyi beleférjen. A videó nagyon jól demonstrálta, ha a kisebb dolgokkal kezdünk, akkor nem fér bele minden az üvegbe. De ha a nagy köveket rakjuk az üvegbe, és mellé helyezzük el a közepes, kisebb köveket, akkor ugyanaz a mennyiség bizony szépen belefér az üvegbe, sőt! Elégedettséggel tölthet el bennünket annak tudata, hogy ügyesek voltunk, azaz megoldottuk, és rendben megy minden.

Nézzük meg, hagyományosan mi mit jelent a feladatban? No, és egyéni kreativítással? ;-)

Hagyományoson azt értem, hogy az időgazdálkodási, élettervezési szakirodalom melyik tárgyat hogyan értelmezi – tehát lássuk:

 • 1. Befőttes üveg = az idő, ami egy héten során rendelkezésünkre áll. (Emlékszel még az 1. ingyenes leckére? A legkisebb időbeosztási egység a hét! –>>)
 • 2. Nagy kövek = az épp legfontosabb prioritásokhoz tartozó tettek, kapcsolódó eseményeken részvétel.
 • 3. Közepes és kisebb kavicsok = mindennapi tevékenységek, hétköznapi rutinok.
 • 4. Homok, ami kitölti a kövek, kavicsok közti hézagot = az ébren töltött, az egyes tevékenységek közti idő.
 • 5. Víz – valóban nem szerepelt a mi videó felvételünkön, de igen, lehetne! Sőt, egyes tanmesékben sör szerepel (a nyereményjátékunkhoz érkezett is egy ilyen válasz :-)). Nos, a víz jelképezheti az alvással töltött időnket.

Ha kreatívan értelmezzük az egyes tárgyakat, akkor a fenti lényegét egyénibbre is alakíthatjuk. Jómagam például úgy gondolom, ha a kövek összességében a munkámat jelképezik, akkor a különböző méretűek a különböző fontosságú hivatásbeli feladataimat jelentik. És legelőször azokat kell elvégeznem – mégpedig a napomnak abban az időszakában, amikor szellemileg legfrissebb vagyok, és minden mást kizárva! Nagyon gyakran ezek a tevékenységek hozhatják a legtöbb pénzt is. Gondold csak végig! Ha vállalkozó vagy, akkor ez egyértelmű lehet számodra, de ha alkalmazott vagy, akkor is érdemes végiggondolnod, hogy melyik tevékenységed termel pénzt a cégednek.

Közvetlenül nem hoz természetesen minden fontos tevékenység pénzt! De ha elhanyagoljuk saját magunkat, az egészségünket, a kapcsolatainkat, akkor egy idő után úgymond “megnézhetjük magunkat” a beszűkült, vagy szinte nem is létező kapcsolatainkkal, EGÉSZségünkkel stb. együtt. És nem leszünk képesek még a korábban örömöt hozó, magas rezgésszinten végzett, és ezért pénzt hozó, bőséget biztosító tevékenységet sem ellátni.

Az időbeosztásunkhoz a tárgyakat még hogyan értelmezhetjük az idő és a pénz viszonylatában, erre a már említett nyereményjátékunkban résztvevő nők nagyon frappáns elgondolásokat, remek ötleteket küldtek. A legjobbakból készült válogatást a témához kapcsolódó blogbejegyzése(im)mel egy ingyen letölthető pdf-ben hamarosan közzétesszük.

Fontos tudatosítani: az idő nem lesz több!

24 órából nem tudunk 48-at csinálni. És nagy csapda azt hinni, ha több lenne, akkor mindenre jutna. Ez tévedés. Ahogy a pénz esetében is.

Ha több pénzünk, több időnk lenne, és mindent ugyanúgy csinálnánk, ez csak felnagyítaná a meglévő hibáinkat, tévutainkat!

Mi a megoldás? A változtatás. Önmagunk elfogadó, szelíd terelgetése a változás irányába. Hogy milyen irányba? “Minden idő pillanatodban tudnod kell, mit tartasz igazán fontosnak az életben, és mit teszel ennek érdekében nap mint nap” – írja Hyrum W. Smith. Ezt pedig csak te tudod tisztázni igazán magaddal, magadban.

“Ennek kiindulópontja pedig nem más, mint hogy meg kell ismerned önmagadat, és azt, hogy mi az igazán fontos számodra az életben” – folytatja Hyrum W. Smith. – Így ugyanis képes leszel minden döntési helyzetben segítségül hívni a lézergondolkodást.” A lézergondolkodás egyébként nem más, mint a kristálytisztán tudott és tartott fókuszálás. Erről többet megtudhatsz itt, ahol folyamatosan támogatunk, hogy meg tudd tenni az életedben valóban szükséges, fontos változtatásokat –>>

Légy kreatív, támogasd saját magadat! (feladat)

Végezd el te magad is otthon a befőttes üveges gyakorlatot! A mintát videón itt találod –>>

Légy ötletes! Nézd meg, milyen anyagok vannak otthon, mi áll rendelkezésedre, és használd azokat kreatívan. A saját befőttes üvegedbe tehetsz például húsvéti tojást a nagyobb kövek helyett, száraz tésztát a közepes vagy kisebb kövek helyett stb. :-).

Javaslom, hogy az elkészült művedet tedd ki egy általad jól látható helyre, hogy emlékeztessen téged a jó időbeosztás és helyes prioritások fontosságára. Ezzel máris támogathatod saját magadat, tudattalan “munkádat”, bevonzásaidat! :-)

Írd le a hozzászólásokban, mire jutottál, azaz mit alkottál! És ha még egy fotót is küldesz a végeredményről nekünk, azt nagyon megköszönjük (e-mail cím a beküldéshez: foto -kukac- gazdagnok.hu). A fotód elküldésével vállalod, hogy azt beilleszthessük a hozzászólásodhoz.

De leírhatod a leckével kapcsolatos véleményedet is – örömmel veszem, és köszönöm előre is :-)

Az ingyenes Idő- és PénzNyerő leckék folytatódnak egyébként – a jövő héten is számíthatsz rájuk. Egyelőre még titok, hogy miről szól majd a következő rész, és pontosan mikor – de várd nyugodtan, jövök, jövünk Eszterrel, a GazdagNők NetAngyalával, online hatékonysági szakértővel. :-)

A  Női IdőNyerő és ÉletTervező 3 hónapos online kurzusunkra folyamatosan tudsz jelentkezni – részletes információk, jelentkezési lehetőség itt –>>

Az IDŐ legyen veled/veletek! :-)

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

3 Responses to “Időgazdálkodási alaptörvény: kezdd a nagy kövekkel! (Idő- és PénzNyerő ingyenes e-lecke 2.)”


 • Kedves Ida! Amikor a remek kísérletet valamikor elvégeztük, leszűrtük a tapasztalatot. Megállapítottuk a sorrendet ott, a materiális szinten. Vannak emberek, akiknek egy élet kell, hogy egy szinttel fentebb jussanak- a köveket kell tettekkel behelyettesíteni.Van, akinek megy, van, akinek nem. A próba már fél siker.

 • Tóth L. Gyöngyi

  A múltkor azt hallottam a rádióban, hogy “ha van valamilyen problémád akkor azt alkotással oldd meg!”.Nos nagyon összecseng ezzel, a kövekkel való gondolkodás…az életünket meg kell alkotni:időből tettekből.
  Tetszett a videó és sokat segített nekem a heti időtervezés is, amit a múltkor olvastam tőletek.Köszi!!!
  Üdv:Gyöngyi

 • Drága Ida! Igaz, már nyugdíjas vagyok, de én még soha sem éreztem azt, hogy kevés az időm. Először is amióta az eszemet tudom “korán-kelő” voltam.Ezáltal a lényeges feladatokat minél előbb elvégeztem és még olvasásra, és egyéb kedvtelére is tudtam időt szakítani. Én is minden héten hétfőn csináltam egy heti rendet, fontossági sorrendet betartva. És ezt a taktikát adom át mindkét lányomnak is. Mint nyugdíjas is aktívan dolgozom és a mai napig jól működik az idő-beosztásom. Köszönöm a videót sokat tanultam belőle.
  Légy áldott, szeretettel:Maca

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.