Pénz – pazarlásmentesen…

Háromszor annyi bevételem lett! – mutatta még a kezével is lelkesen a meredek felfelé ívelést egy előadáson egy olyan nő, akivel összefutottam a hallgatóság soraiban. És akiről kiderült, hogy hallgaTAG GazdagNők olvasó, “ügyfél” volt. – Mert megfogadtam egy fontos tanácsodat – egészítette ki. Megvallom őszintén még mindig meglep, amikor úgymond a semmiből előkerül valaki, akire hatott valami (gyakran jelentősen), amit jómagam indítottam el benne.

Nos, te is elérhetsz ilyen eredményeket. Például abban az esetben is, ha például ezt a rendkívül kedvezményes ajánlato(ma)t megnézed.  Itt ugyanis nagyon gyakorlatias módon foglalkozhatsz a pénzügyi tervezés témájával otthonról, kényelmesen, miközben persze nem hagyunk magadra. A pénzügyi tervezés online kurzuson a legalapvetőbb racionális pénzkezelési tudást sajátíthatod el. A többi már azon múlik, hogy mennyire alkalmazod. Tehát itt  megtalálsz minden további és bővebb információt –>>

DE olvass tovább! Nézzük, hogy…
Mi a legnagyobb pénzügyi bölcsesség?

A pocsékolásért nálunk haragudtak a családban. Emlékszem, az egyik nagyanyám összeragasztgatta a maradék szappanokat. Nemrégen a legfiatalabb húgom, amikor nálam járt, rácsodálkozott: Jé, te ezt még mindig csinálod?
Hát igen, ilyenek a mintáink, és az még a jobb eset, ha jók a mintáink. ;-)

Az az igazán remek pénzügyi szemlélet, mitöbb pénzügyi bölcsesség, tartják, ha valaki egyszerre képes több bevételt generálni (miközben a kiadásai nem nőnek jelentősen), s ugyanakkor a meglévő pénzével pedig pazarlásmentesen bánik. Maximálisan egyetértek vele jómagam is.

Mit jelent ez a hétköznapok szintjére leegyszerűsítve? Egyszerűen azt, hogy nem pazarolsz. Ha megveszel valamit, akkor az nem megy pocsékba – ahogy nemes egyszerűséggel mondani szokták. Például nem dobsz ki a hűtőszekrényből tönkrement ételt, vagy a kamrádból megmolyosodott lisztet. Ha valóban hordod a megvásárolt ruhákat, cipőt vagy táskát. De alkalmazhatsz apró trükköket is, sikeresen. Ebből mutatok most egyet neked.

Mit üzensz a pénznek?

Ketté vágott kézkrémes tubusok: ezeket láthatod a mellékelt felvételen, amit a mobilommal készítettem. Biztosan te is vesződtél már azzal, hogy a fogkrémes vagy kézkrémes tubusból már nehezen tudtad kinyomni az utolsó adagokat. Nem tudom, hogy jött az ötlet, egyszer kíváncsiságból felvágtam egy tubust, és emlékszem, mennyire megdöbbentett, hogy még mennyi van benne! Azóta minden tubust ketté vágok, amikor már kezdi a végét járni :-). Rájöttem arra a trükkre is, hogy a legegyszerűbb egymásba illesztenem a két fél darabot, mert így nem szárad ki idő előtt (nylon zacskóban tartani, nem volt túl sikeres, és esztétikus látvány sem).

Gyakran gondolok arra, hogy mennyi ember munkája van egy-egy termékben, és feleslegesen dolgoztak, és netán még én is feleslegesen károsítom tovább azzal is a környeztet, ha nem használok fel egy termékből mindent, amit csak lehetséges.  Javaslom, hogy te se pazarolj, s ezzel a pénzednek is azt üzened: törődsz vele.

Ha van valamilyen pazarlásmentes trükköd neked is, örömmel veszem, ha megosztod velünk is itt alább a hozzászólásokban.

Kontrolláld a pénzügyeidet! Jóléted teremtésének ez a racionális alapja.

Nagyon gyakorlatiasan ennek minden fontos lépését megismerheted PénzTündérünktől, most ráadásul kedvezményesen! Tájékozódj hát itt mielőbb! –>>

 

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

22 Responses to “Pénz – pazarlásmentesen…”


 • Én például a könyveken spórolok.
  Nagyon szeretek olvasni, régebben havonta-kéthavonta vásároltam könyveket, de manapság könyvesboltban már csak ritkán vásárolok, akkor is többnyire valami jelentősen akciós kötetet (volt már, hogy 2500,- Ft-os könyvet kaptam meg 500,- Ft-ért így).

  Sok – sajnos főleg régebbi – könyv elérhető a könyvtárban is, és a könyvtári tagság nálunk csupán 1000,- Ft. Ezért a minimális összegért gyakorlatilag sokezer kötet elérhető, hogy a DVD-n kikölcsönözhető filmekről már ne is beszéljünk.

  Ha mégis olyan könyvbe botlok valahol, amiről úgy érzem, feltétlenül szükségem van rá valamilyen okból, és a könyvtárban nincs meg, akkor szinte mindig internetes könyvesboltban rendelem meg.
  Több nagyobb könyváruház is kínál olyan lehetőséget, hogy az országban több helyen, kijelölt átvételi pontokon személyesen vehetem át a megrendelt köteteket, ilyenkor szállítási díj többnyire nem is merül fel, ráadásul az interneten rendelt könyvekre legtöbbször valamekkora engedményt adnak a bolti árhoz képest – ha sikerül épp kifogni egy akciót, akkor akár 50 %-ot is.

  Tudom, sokan felteszik internetre a bescannelt könyveket, és ingyenesen elérhetővé, letölthetővé teszik gyakorlatilag bárki számára, de én nem érzem helyesnek, hogy ilyen könyveket töltsek le. Ilyen letöltés csak egyetlen esetben lehet valamennyire indokolt: ha az adott könyv semmilyen más módon nem elérhető, tehát se könyvesboltban, se könyvtárban, se internetes boltban, stb. Egy könyv megírása, kiadása nagyon nagy munka, az író, a szerkesztő, a kiadó, a nyomda munkatársai mind keményen megdolgoznak azért, hogy egy könyv a piacra kerülhessen. Ők az általuk készített könyvből kapják a fizetésüket vagy annak egy részét…

 • Régebben családilag heti többszáz, havonta akár párezer forintot dobtunk ki az ablakon különféle újságokra, mert csak megvásároltuk őket az újságosnál, és hazavittük – aztán persze kiderült, hogy felesleges volt, mert semmi érdekes nem volt benne.
  Manapság már inkább rászánom azt a pár percet az időmből, hogy átfussam az újságárusnál az adott lapokat, és most már csak azt veszem meg, amiben tényleg találok engem érdeklő témákat. Igen, fontos a többes szám is! Mert ha csak egyetlen cikk van az egész lapban, ami érdekel, azért felesleges pénzt kiadni. Pontosan ebből az okból nem vettem az elmúlt néhány hónapban se Praktikát, se Elixírt például. Nem azt mondom, hogy rosszak voltak az elmúlt hónapok kiadványai, egyszerűen nem volt bennük olyan, ami engem megérintett vagy érdekelt volna.

  Sok havilap elérhető a könyvtárban is, és azt az egy-két cikket, ami érdekes, pár forintért akár le is másoltathatja az ember.

  Néhány (főleg külföldi) újság – érzésem szerint egyébként ez az újságok jövője – már elérhető digitális változatban is, lényegesen kedvezőbb áron, mint a nyomtatott verzió. A digitális újságoknak a barátságosabb áron túlmenően van egy másik nagy előnye is: nem foglalják a helyet a lakásban! :-) Ráadásul ha az ember megunja, akkor egyszerűen csak törli őket a számítógépéből, és nem növeli velük az amúgy is hatalmas városi szemétdombot…

  Még egy dolog, amivel akár jelentős összegek maradhatnak a zsebünkben: a márkás holmik lehetőség szerinti tudatos kerülése. Nézzünk magunkba őszintén, és kérdezzük meg magunktól: valóban olyan elengedhetetlenül fontos, hogy a kollégáink, iskolatársaink vagy ismeretlenek XY márkajelzésű, neves holmijaink alapján ítéljenek meg bennünket? Nem fontosabb vajon az, hogy például az adott ruhadarab használható, hordható, kényelmes legyen, jól álljon nekünk, mint hogy valamilyen márkajelzés legyen rajta? Biztosan ti is tudjátok, hogy a legtöbb márkás holmiért csupán a neve miatt kell kétszeres-háromszoros vagy még nagyobb árat fizetnünk. Részemről én egyetlen esetben vagyok hajlandó márkanévért fizetni: ha 1000 százalékig biztos lehetek abban, hogy a névvel ténylegesen is minőségre kötelezi magát a gyártó cég, és hogy ugyanazt a minőséget nem kapom meg mástól, máshol. Például ha tudom azt, hogy az adott húsz- vagy harmincezres cipő a következő 5 évben kiszolgál, és nem kell 1 év múlva kidobnom, mert használhatatlanná vált…
  Akinek pedig van hozzá kézügyessége és tud varrni, az akár saját magának is elkészítheti az adott márkás holmi mását (legfeljebb nem lesz rajta márkajelzés, na bumm), ráadásul tökéletesen saját magára szabva, hiszen a hozzávaló anyag kb. tizedannyiba kerül, mint egy kész, márkanévvel ellátott ruhadarab.
  Persze, ez többnyire csak ruha esetén megvalósítható…

  Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én nehezen tudok napirendre térni afelett, hogy egyes szülők felelőtlenül már pici koruktól kezdve “drága márka”-orientált fogyasztót nevelnek a gyerekeikből.
  Vegyük például az iskolaszereket, most úgyis ennek van aktualitása. A szülők – gyakran saját erejükön felül – megveszik a gyereknek a két-háromszor magasabb árú márkás táskát, tolltartót, írószereket, stb. arra hivatkozva, hogy “nehogy a gyereket kicsúfolják a többiek, amiért nem márkás tanszerei vannak”. Az, hogy közben egyébként a gyereknek alig tudnak enni adni, már nem is számít?!?! Nem lenne vajon jobb no-name, olcsóbb, de ugyanolyan jól használható ceruzát, tollat, táskát, stb. venni a gyereknek, és azt a plusz pénzt, amit egyébként a márkás cuccokra pazaroltak volna a szülők, arra költeni, hogy a gyerek részt vehessen valamilyen szakkörön, nyelvtanárhoz járhasson vagy sportolhasson, vagy nyáron elmehessen táborba? Vagy a plusz pénz segítségével, felhasználásával megtanítani a gyereket arra, hogy hogyan bánjon a pénzzel? Biztos, hogy jó dolog a gyereket egészen pici korától arra nevelni, hogy csak a márkanév, a presztízs, a külsőségek számítanak, és akinek nincs márkás cucca, az kevesebbet ér? Biztos, hogy jó ötlet azt tanítani a gyereknek, hogy ennyire felületesen szemlélje a világot? Vajon az ilyen gyerekből valóban boldog felnőtt lesz majd?

  • Én már évek óta nem veszek, csak nagyon-nagyon ritkán újságot, magazint.
   Nemrégen is csak azért rendeltem meg egy negyedévente megjelenő női üzleti magazint, mert nincs digitálisan belőle jóformán semmi.
   És pont azért, amit Andi leírt…

   A márkafüggőséggel kapcsolatban is egyetértek. És sajnos itt a blogban is volt olyan tapasztalat, hogy valaki leírta, mennyire nincs pénze, a gyereknek ruhát venni rendesen, mert fix kiadásuk van naponta. A végén kiderült, hogy apa-anya cigarettájáról van szó. :-(

   Ida ***

 • Az iskola mizéria és a márka mánia kapcsán. Mi tavaly kezdtük a sulit. A táska vásárlás rémálom volt. Lánykám aprócska, így elég nehéz volt táskát keríteni neki. Amit találtam horror áron, hatalmas méretben, divatos, gyerekes mintával, a súlya brutálisan nehéz volt üresen is. Remény vesztve csatangoltam a városban, míg nem megpillantottam egy sportbolt kirakatában a tökéletes megoldást, az írószerbolti ár töredékéért ( felééért). Merevített háttal, nincs, hatalmas önsúlya, és megfizethető áron. További előnyei: mosható, rózsaszín ugyan de nem gyerekes mintával, amit csak 1-2 évig hordana, mert utána már nem menő és vehetek újat. Nem feltétlen a márkás termékekről kell lemondani, mert néha igenis megfizethetőbb áron van, mint hasonló termék. Nekem az is fontos volt, hogy a táska ne csak 1-2 évet bírjon, ne kínai legyen aminek 2 hét után lejön a csatja, amivel ugye megint nem spóroltam. No nem azt mondom, hogy minden márkás terméket meg kell venni, én sem ezt teszem, de nem szabad kizárni a lehetőségek közül.
  Márkás tolltartónkról annyit, hogy a lánykám egy rajzpályázaton nyerte, a kis cukorkám így spórolt nekünk.

 • Pontosan annyi ételt veszünk, amennyire szükségünk van. Korábban csomó mindent megvettem, mert megkívántam, most inkább többször, de olyat veszek, ami 1-2 napon belül elfogy. Persze 1-2 dolog bent marad a hűtőben, de magamhoz képest sokkal tudatosabb vagyok :)
  És nem csak a mennyiség számít, hanem a minőség. Amire mindenki azt mondja, hogy nem vesz bio-t mert drága -> hát én megkeresem ahol olcsóbb és kiszámoltam, hogy jobban megéri.

  És szintetikus vitamint sem vagyok hajlandó venni, mert a nagy része kidobott pénz.

 • Nagy igazság, hogy jóllakottan, de legalábbis nem éhesen kell vásárolni menni, mert úgy könnyebb lemondani a kevésbé szükséges dolgokról, ami később veszendőbe menne.
  Mérlegeld azt is, ha csak azért eszed meg az ételt, hogy ne kelljen kidobni, később a diétás menük és fogyitabletták még többe fognak kerülni. Inkább egyszerre kevesebbet tegyél a tányérodra, ami pedig a lábasban megmarad, boldog gazdára fog találni másnap, amikor olyat főzöl, amit nem mindenki szeret a családban. (Az ételfutárok által szállított ételt is előbb készítik el.)

 • Én és családom tagjai több mint 3 éve ismerkedtünk meg az élő, organikus táplálkozással. Itthon csíráztatunk, és most már a kertben is termelünk sokféle zöldséget. Ahogy folyamatosan térünk át a nyers táplálkozásra több pozitív hozadéka, sőt anyagi nyeresége is van a dolognak. Mivel ezek a táplálékok nagyon energiadúsak, laktatóak, ezért kisebb mennyiségekkel is jóllakunk, kevesebbet járunk boltba, mert az alapanyagokat – ami még nem terem meg nálunk- már inkább a helyi piacon veszem meg a nénikéktől vagy a vegyszermentesen termelőktől. Mivel kevesebbet főzök- már csak ritkán-, így sok energiát is megtakarítok! Kevesebb mosószert,vizet,stb használok, hiszen a konyhai folyamatok egyszerűbbé váltak pl.nem használok külön edényt a főzéshez, stb, hanem rögtön a tálakba, tányérokba teszem az ételt. Ami pedig a zöldségekből, gyümölcsökből megmarad, abból turmixokat vagy aszalványokat készítek. Hát így is lehet, csak egy kicsi odafigyelést, más szemléletet jelent! Ja és az, hogy magas az energiaszintünk, a betegséget nem ismerjük, ez már nálunk természetes! Ajánlom mindenkinek!

 • Szia Ida !
  Én a vízzel takarékoskodok. Mivel a fürdőkád, és a wc közel van egymáshoz,felfogom a fürdő vizet, és abból öntöm le a wc-ét.
  De ugyanezzel a vízzel most mosni is kísérletezek, és úgy tűnik ott is beválik.
  A július havi vízszámlám, egy személyre 680ft volt.
  Amit így megtakarítok ,felajánlom a szomjazóknak,egy kis szertartással.
  üdv. Zsuzsa

 • Spóroljuk, de ésszel, hogy is kell?
  Pl.: Mi falun lakunk. Éppen az iskolából jöttem haza, amikor az egyik anyuka megállított: Hol érdemes megvenni a füzeteket és a többi kelléket a sulira? Az egyik híres bevásárlóközpont állítólag már ki van fosztva. Egy elég érdekes beszélgetésbe keveredtem és Ő is elgondolkodót rajta. Tényleg érdemes bekocsikáznunk? Spórolunk mi annyit a tanszereken, hogy megérje? Mire az anyuka: Itt a faluba 45,- a füzet, a bevásárlóközpontba csak 20,- . na de összesen kell 8 db az testvérek közt is 160,-,. Ha kiszámolom az árkülönbséget és összeadogatom, valószínű többe kerül a benzin mint amit spórolok a tanszereken. Arról nem is beszélve, hogy a bevásárlóközpontokban az ember könnyen elcsábul. Ráadásul, ha itt veszem meg a faluba a helyi vállalkozókat támogatom, munkahelyet teremtek…..stb. Akkor most, hogy is járok jobban? Ha az aktuális reklámújságból karikázok és megyek a városba, vagy itt helyben annyit veszek amennyire tényleg szükségem van. Na és hozzáteszem az idő pénz, és két gyerekkel nekiindulni vásárolni, nem túl jó ötlet.

 • Üdvözlök Mindenkit!

  Kedves Ida!

  Nagyon remekek amit írtál. Ami az összeragasztott szappant illeti, én mosásra használom az apró szappant. Feloldom vízben, és a mosógépbe öntöm. Én amúgy is egészséges mosószert használok, saját készítésű fahamuból mosólúgot. Ami a krémeket illeti, már régen így használjuk. Mindent felvágunk, a mustárt, és társait is.

  • Én is magam gyártom
   a mosószert. Mosódióhéjból (kb 10 szem 1,5-2 liter vízbe) főzöm és teafaolajat használok fertőtlenítésre (ezt a végén adom hozzá, ha már kihűlt). A teafaolaj elhagyható. Nagyon jó mosószer. Ha még jobb hatást szeretnék, akkor még mosószódát is adok hozzá. Környezetbarát, mosógépbarát, pénztárcabarát megoldás. Kb 2500 ft-ból megvan egy év.

   • Mármint a mosószódát nem a mosódióhoz adom, hanem ,amikor mosok, akkor rakom a mosógép rekeszébe. A mosódióhéj lágyítja a vizet, így nem kell öblítő. Ha jó illatot akarok a ruháknak, akkor pár csepp illóolajat öntök az öblítő részbe.

 • Kedves Mindnyájan!

  Nagyon jó volt olvasni tudatos soraitokat – 100 %-ban egyetértek mindegyik bejegyzéssel.

  A felsorolt “trükkök” mindegyikét évtizedek óta alkalmazom – nemhiába vagyok Ida korosztálya( hihi), a sok év alatt a koszon kívül némi józan megfontolás és tapasztalat is ragadt rám, ezek szerint.

  Városlakó lévén – és ellenére – piacra járok hetente többször, ott is az elsô 3 percet arra hazsnálom, hogy körbejárjak, ma éppen hol mi olcsóbb és szebb – a kettônek a megfelelô ár/érték arányban kell állnia. Sokszor inkább kicsit drágább legyen, de szebb-frissebb-magyarabb-ismerôsebb-megbízhatóbb stb. ( pl. méz, tojás, kenyér, tejtermék.

  Ha valamit eleve drágállo, nem veszem meg egybôl, bármennyire is “kell”- inkább kicsit utánajárok a neten, üzletekben, barátoknál, ki hol veszi. A minap pl. így jártam a kókuszvajjal – étkezési és kozmetikai célokra egyaránt beleszerettem, és drágállottam az elsô felajánlott ( amúgy webáruház) forrás árait. Kiderült,hogy a kedvenc piacom sarkán lévô kis boltban is kapható – ugyanolyan jó minôség – a másik ár 10 azaz tíz %-áért!! Vérszemet kaptam, egy másik általam nagyratartott terméket(ghánai Shea-vaj)is kaptam 2 villamosmeglállónyira…ezt féláron. Az sem kevés.
  Csajok! Számomra a tanulság: ha valamit eleve túlárazottnak találsz, ne sajnáld a fáradtságot, picit nyomozz utána – általában siker koronázza az akciót -megéri az a kis idôráfordítás is. Pláne, ha 5 fôs család napi ellátásáról van szó, és ezres nagyságrendekrôl, mint esetemben.

  További tippjeim kertesház-lakóknak – a felfogott esôvíz -sôt télen a hólé – öntözésre kiváló, gyönyörûek a szobanövények, a muskátlik…
  Ha éppen “aszály” van, a konyhai zöldség-gyümölcsmosó vizet is fel lehet használni öntözésre – próbál ki egyszer, és borzadj el: hány liter tiszta vizet pancsolunk el és eresztünk a csatornába – duplán fizetve érte – pl. egy kg spenót megmosásakor…

  Nagy ház -nagy bojler – de olykor ez is jobban folyik a kelleténél ( a túlnyomás miatt – ld. Vízmûvek egyenetlen szolgáltatása…). Èn ezt is felfogom, mosásra, öntözésre ugyanolyan jó, tiszta víz…

  Re Ida kettévágott tubusai: ue. a helyzet a Tetrapackba csomagolt tejjel, üdítôvel, gyümölcslével, különösen, amin kics csavar is van – egyszer próbáld ki: öntsd ki “teljesen”, aztán vágd ketté – meg fogsz lepôdni, mennyi marad még az alján…

  Ue. a helyzet a különbözô flakonokkal – mustár-ketchup vagy akár sampon-tusfürdô-testápoló.

  Üdvözlettel: Mirrrcike

 • A vízzel való takarékoskodás nagy kihívás nekem, valahogy nem tudom lejjebb vinni a vízszámlát. A neten találtam egy víztakarékos zuhanyfejet. A héten beszereztem én is egyet, most kíváncsian várom az eredményt.
  Az áram fogyasztás csökkentése is nagy feladat volt. Amikor 5 évvel ezelőtt beköltöztünk az első áramszámlák 14-15000,- volt. Ma már az áram díj folyamatos emelkedése ellenére is sikerül 8.000,- körül tartanom magunkat. Minden le van áramtalanítva, amit nem használunk, feleslegesen nem fizetek készenléti díjat. A TV és számítógép billenő kapcsolós konnektorba van csatlakoztatva, már a gyerekeink is megtanulták, a használatát. Az éjjeliszekrényen lévő áramról működő rádiós óra is felesleges, szuperül funkcionál az elemes is, napközbe vajon kinek mutatja az időt a hálóban.
  Üdvözlettel: Piroska

 • Sziasztok!

  Nagyon jó ötleteket olvastam a korábbi hozzászólásokból is.
  Köszönöm!

  Nekem is lenne egy.
  Rengetegen veszik az ásványvizet is. Először is részt vettem olyan előadáson amivel megmérték a minőségét (nem tudom az eszköz nevét) és kimutatták, hogy az ásványvíz sokkal rosszabb minőségű, mint a csapvíz. Ki tudja hány hónapja áll az a víz a palackban, hányszor melegedett fel (Ez azért is fontos, mert a PET palackból hő hatására méreganyag oldódik ki). Ráadásul, ha megitták ott marad a rengeteg palack, amivel még szennyezik is a környezetet.

  Most pedig térjünk rá az anyagiakra.
  1 m3 ivóvíz ára (településenként változik), 6-700 ft, de legyen max. 1000 ft.
  1 m3 ásványvíz ára 29000-300000 ft, attól függően milyet választunk.
  Ráadásul a legtöbb ásványvizes palackon rajta van, hogy csapvízből készült.

  Szerintetek melyik éri meg jobban?

  Ja és egy kis plusz: Ha a csapvízbe VALÓDI! citromlevet facsartok, az még lúgosítja is a szervezetet, és még fogyaszt is (erről magam is meggyőződtem).

  Szép napot!

 • Én évek óta használok vegyszeres súrolószer helyett egyszerű konyhasót, próbáljátok ki. Olcsó és környezetbarát.

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.