“…az ember vagy kifogást és bűnbakot keres, vagy pénzt” – interjú Sallay Katalinnal, a passzív jövedelem szeminárium egyik vendégelőadójával

Sallay Katalin CASHFLOW játékvezető és játékvezető-képző, eredetileg mérnök-közgazdász, volt főiskolai tanár, a Bagolyvár Könyvkiadó sok, anyagi függetlenségről szóló könyvének fordítója és  szakmai lektora, nos ő lesz a a Gazdag Nők passzív jövedelem, hatástöbbszörözés témájú pénzügyi szemináriumának egyik fontos előadója 2011. december 17-én szombaton. Eredeti felkérésem az volt hozzá, hogy segítsen eligazodni a résztvevőknek az újabb pénzügyi válság közepette, és adjon megfelelő szemléletet a passzív jövedelem lehetséges megalapozásához is. Mert csak látszólagos paradoxon, hogy az ilyen válságos időszak ehhez nem megfelelő – ellenkezőleg: nagyon is!

Ismeretségünk a ’90-es évek elejére datálódik, és neki köszönhetem annyi más nőtársammal együtt, hogy az általa vezetett CASHFLOW 101 játék

alapvetően változtatta meg  sokunk nzügyi szemléletét!

Természetesen a játék Sallay Katira mint magánemberre is hatott. Érdemes végig olvasni a történetét, mert sokak élhettek át hasonlót, és rögtön találkozhatunk is elmondásában a passzív jövedelem egyik fajtájával.

–  „Jó tanuló” diplomásként voltam tervező, minisztériumi főmérnök, főiskolai tanár – és az alkalmazotti lét természetes volt a számomra. Nem panaszkodhattam az anyagi és az erkölcsi megbecsülésem tekintetében sem. Ám miután 12 év vidéki „kitérő” után fel kellett adnom az állásomat, és idős szüleink miatt visszatérni Budapestre, nem kerestem állást, hanem 1991 januárjában fejest ugrottam az ismeretlenbe, és kiváltottam vállalkozói igazolványomat. Ez óriási paradigmaváltást jelentett, hiszen vidékről nem volt elegendő rálátásom a nagy „földindulásra”, a rendszerváltást is alig érzékeltem. Nyugalom volt, kiskorú gyerekünk fejlődésének az élvezete, önként vállalt tankönyvírás…Persze nem csak azért nem kezdtem el állás után talpalni, mert ötvenedik életévemhez közelítve ezt eleve reménytelennek gondoltam, hanem azért is, mert nagyon megszoktam már a szabad időbeosztást, a kötetlenséget. És egy további ok: hirtelen kinyílt előttem egy addig ismeretlen, nyüzsgő-mozgó világ, a kisvállalkozók, kényszervállalkozók és szerencsevadászok világa, a nyugatról beáramló, valamint a helyben alapított, hálózatos értékesítéssel működő számos cég körül. Miután megértettem a jó MLM óriási előnyeit, amit támogatni, valamint a pilótajátékok óriási szélhámosságát, amit üldözni kell, magam is hálózatépítő, a Magyar Multi-Level Marketing Szövetség egyik alapítója és titkára, az első szakmai hírlevél: a MultiLevél főszerkesztője, majd kiadója lettem. A hírlevélnek köszönhetően kerültem kapcsolatba még 1993-ban az MLM könyvek kiadásában is úttörő Bagolyvár Könyvkiadóval, és szakmai együttműködésünk az óta is töretlen.

Nos, e hosszú bevezető után talán jobban érthető, mivel fogott meg engem Robert Kiyosaki. Őt olvasván rácsodálkoztam: „Jé, hát akkor én eddig is a passzív jövedelem szerzésének egyik módjával foglalkoztam?”. Bár az MLM, név szerint, csak a CASHFLOW 202 játékban jelenik meg, Kiyosaki valamennyi könyvének és játékának középpontjában a passzív jövedelem áll. Számomra ennek fontossága jelentette a legnagyobb felismerést, amit, úgy érzem, mindenkinek el kellene mondanom. Persze, csak annak, aki nyitott erre.

A pénz szabályai megváltoztak – mit érdemes tudatosítanunk a mai pénzügyi helyzetben?

Sallay Kati: Azt, amit Kiyosaki Cash Flow játékai és könyvei egyaránt tanítanak.  Mondanivalójának lényege, hogy az Információ Korában a pénz szabályai megváltoztak, és aki ezt nem veszi figyelembe, és a pénz régi szabályai szerint próbál játszani, az nagy bajba kerülhet. Sem a játékban, sem az életben nem fog tudni kikerülni a Mókuskerékből, vagy ami még rosszabb, veszélybe kerül a legszűkösebb megélhetése is. És nem azért, mert lusta, hanem azért, mert igen alacsony a pénzügyi műveltsége. Ez nem függ össze az akadémikus műveltséggel; akár még egy öt diplomás ember is lehet pénzügyi analfabéta. Hibáztatható ugyan az iskolarendszer, hogy szinte semmit nem tanít a pénzről, de az ember vagy kifogást és bűnbakot keres, vagy pénzt. Ma már – Robert Kiyosakinak és a Bagolyvár Könyvkiadónak köszönhetően – mindenki számára elérhetők a szükséges ismeretek, és innentől kezdve életbe lép az egyén felelőssége saját sorsáért.
Én magam azt érzem személyes felelősségemnek, hogy, a szakmai lektori és fordítói tevékenységemből származó előnyömet is hasznosítva, minél több ember szemét nyissam fel ezekre az „életfontosságú” információkra. Természetesen a saját útját mindenkinek magának kell megtalálnia, de, mint tudjuk, minden változás a gondolkodásmód megváltoztatásával kezdődik…A mai nehéz időkben különösen igaz, amit Kiyosaki legfrissebb, Pénzügyi IQ című könyvében kifejt, hogy nem a pénz, nem a vagyon tesz gazdaggá, hanem legfontosabb eszközünk: a pénzügyi intelligencia! Ébreszd hát fel a benned rejlő pénzügyi géniuszt!

Van választásod, de cselekedni is kell!

A nők anyagi függetlenségének kérdését hogyan látja –  Sallay Katit erről is megkérdeztem.

– Szerencsésnek tudhatom magam, mert mint azt korábban már említettem, én magam soha nem panaszkodhattam az anyagi és az erkölcsi megbecsülésem tekintetében. Sem gyermekkoromban, sem a különféle munkahelyeimen, sem a házasságomban nem éreztem hátrányát annak, hogy nő vagyok. Többnyire férfiak között dolgoztam, sokszor nagyobb fizetésért, mint ők. Ezzel együtt számos rossz példát láttam, hallottam megalázó megjegyzéseket, tanúja voltam sok esetben hátrányos megkülönböztetéseknek. Átérzem nőtársaim helyzetét, és szívesen segítek, ha tudok. A legnagyobb segítséget azzal adhatjuk önmagunknak és egymásnak, ha tudatára ébredünk: mindenkinek van választása! Mindenki kereshet támogató, tanító környezetet magának. Ilyen környezetet jelenthet a GazdagNők, a NőiVállalkozók, a CASHFLOW Klub, valamelyik jó MLM hálózat stb. közössége. Törekedni kell a derűs, nyitott, pozitív hozzáállásra, de önmagában ez nem elég. Cselekedni is kell. Ebben támogathat a számodra szimpatikus egyes konkrét témákban (pl. vállalkozás, ingatlan, tőzsde, MLM) otthonosan mozgó szakértő tanácsadó, tréner, coach, könyvelő, ügyvéd. Fontos azonban, hogy a tőlük kapott tanácsokat mindig értékeld át a saját helyzeted, meglátásod szerint, hiszen a döntés felelőssége a tiéd, és annak következményeit is te viseled. Warren Buffett mondta egyszer: „Tanulj meg a saját fejeddel gondolkodni. Mindig megdöbbenek azon, milyen agyatlanul majmolnak másokat magas IQ-val rendelkező emberek”. És ez egyaránt vonatkozik nőkre, férfiakra.

A passzív jövedelemről, a hatástöbbszörözésről szóló pénzügyi szemináriumunkon, amit 2011. december 17-én, szombaton tartunk Sallay Kati előadásának fő témái ezek lesznek:

•    A globális gazdasági és pénzügyi válság 2. hulláma. Próféciák: Okos emberek, akik már előre megjósolták a bajt.
•    Túlélés: Kit sújt a válság? Kit tesz gazdaggá? Mit jelent ilyenkor a passzív jövedelem.
•    A bajok ellenszere: a pénzügyi intelligencia— ez tesz gazdaggá, nem a vagyon és a pénz. A pénzügyi IQ a legfontosabb eszközünk.

 • Első PIQ: „Keress több pénzt” – ez abszolút számmal mérhető.
 • Második PIQ: „Védd meg a pénzedet” az ún. „pénzügyi ragadozóktól”. – Megkeresett pénzünknek azzal a %-ával mérhető, amennyit meg tudunk tartani magunknak.
 • Harmadik PIQ: „Tervezd a pénzügyeidet” – ehhez a legfontosabb eszköz a Pénzügyi Kimutatás, amivel a CASHFLOW játékban ismerkedhetünk meg alaposabban. A Kimutatásra vetett egyetlen pillantás alapján a pénzügyi jövőd megjósolható.
 • Negyedik PIQ: „Érj el hatástöbbszörözést a pénzeddel” – hogyan kereshetsz több pénzt, kevesebbel. Erről a hozam, a megtérülés (%) árulkodik.
 • Ötödik PIQ: „Javítsd pénzügyi tájékozottságodat” – a tudás és az információ tesz gazdaggá, nem önmagában a pénz és az eszközök.

•   A problémákat nevezzük kihívásnak, és használjuk fel tanulásra.
•    Fogadjuk el a szakértőktől, a könyvekből és oktató játékok révén érkező segítséget, és tanuljunk, hogy segítsünk magunkon. A felelősség a miénk!

A 2011. december 17-én szombaton 10 és 17 óra között tartandó GazdagNők pénzügyi szemináriumról hamarosan olvashatod a részletes ismertetőt, és napokon belül tudsz jelentkezni! Figyeld a blogot és GazdagNők hírlevelét!
Kiyosaki Pénzügyi IQ című könyvét is meg tudod majd a helyszínen vásárolni!

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

14 Responses to ““…az ember vagy kifogást és bűnbakot keres, vagy pénzt” – interjú Sallay Katalinnal, a passzív jövedelem szeminárium egyik vendégelőadójával”


 • Mogyorósiné Pécsi Ildikó

  Sokan tényleg csak kifogást vagy bűnbakot keresnek, hiszen a tények bekövetkezésünkben való vétkességünket nagyon nehéz beismerni.Az is igaz viszont, és talán sajnálatos is, hogy nem elég a pénügyi intelligencia megléte, -ahogy Kati fogalmazott-, a körülményeknek és szerencsének is meghatározó szerepe van abban, mire jut az ember
  Saját példámból adódóan mondhatom, sikerült mindig minden problémán túljutnom, “fennmaradnom”, de ennek érdekében áldozatot is kellett hoznom. Voltam én is kényszervállalkozó, sőt végeztem kétkezi munkát is tudományos fokozattal rendelkező közgazdászként, de ez nem zavart különösebben. Őszíntén sajnálom, hogy nem álmodtam nagyobbat, nem kockáztattam többet, lehet, ma könnyebben élhetnék, és mobilizálható tartalékaim is lennének, de a feltételes módért nem hárítom másokra a felelősséget. (Még a körülményekre sem, ami esetemben – gyermekem komoly és hosszantartó betegsége, majd ugyanez édesanyám esetében – talán némileg mentesítenének.) Amikor ezeken elgondolkozom, azt a következtetést is levonom, valószínű nem vagyok elég tehetséges, vagy kellő módon önző sem.
  A fiatalabbaknak őszíntén kívánom, legyenek ügyesebbek és eredményesebbek nálam! Hallgassák meg a jó tanácsokat a tréningen, amire én azért sem tudok elmenni, mert akkor Ukrajnában leszek.
  Mné P. I.

 • Szívemből szólt Sallay Kati, csak egyetérteni tudok minden szavával. Azt gondolom, hogy a ” Kati féle ” együtt gondolkodók felelőssége, hogy az embereknek legalább megmutassuk az utat, aztán, hogy elindulnak-e rajta – már az Ő döntésük!
  Személyesen én most azon dolgozom, hogy egyszer majd rólam is azt írja valaki, hogy: ” modern, menő, vidám, gazdag, kedves, szerető és független “.

 • Az összes Kyosaki könyvet olvastam magyar nyelvű megjelenésükkor. Mindig hálával gondoltam olyankor fordítójára, s a nevét az agyamba véstem; Most örülök, hogy Sallay Katalin egyre szélesebb nyilvánosság előtt érleli tovább Kyosaki és párjánk tudását, s megismerteti, népszerűsíti azt. Köszönettel:Sziksz Mária
  Sajnálom, hogy nem láthatom élőben majd az előadását, de majd legközelebb! Most gyorsan elővesszük a Cashfow 202-őt, mert azt még jószerivel ki se bontottuk, pedig már régóta megvan nekünk. Szeretettel:Marcsi

 • Kedves Ida! Hála a jó Istennek, na meg a szerencsémnek, hogy a sorsom összehoz olyan emberekkel és helyzetekkel, – amilyen gondolom Te is vagy – amelyekből már megtanultam, hogy senkit nem hibáztatok saját magamon kívül. Én döntök arról, hogy milyen döntéseket hozok! Nem kényszeríthet senki! Kizárólag magamban keresem a hibát! Ezért érdekel a Te önismereti tanfolyamod is. Teljesen felesleges bűnbakokat keresni, mert a probléma velünk van. Én is mindig ugyanazokat a köröket futom! Ha valamit sikerül tisztázni – most csak a pénzügyeimről beszélek, – csak úgy tudom megoldani, hogy belesétálok egy másik csapdába! Mostmár jót szórakozom rajta. Csak azért nem görcsölök, mert kénytelen vagyok elfogadni valakinek a bölcs mondását: az élet játék! A kérdés az, mit tudok kihozni belőle!
  Nagyon várom a szombati találkozót!
  Üdvözlet Mindenkinek: Erzsi

 • Nagyon jó volna köztetek lenni és okosodni, de messze vagytok.Nekem szerencsém van már az Anyukám is okosan szerette a pénzt és a saját javára működtette.Ez nem termáészetes mert Ő mun kahelyen soha nem dolgozott,és 1914-ben született. Nekem nagyon érdekes a viszonyom a pénzhez, úgy érzem hatalmam van felette.Ez nem jelenti azt, hogy mindig sok van belőle, de talán elég. Én úgy látom a pénz és a jó, okos viszony nem a nemek specialítása. Iszonyatos sok a férfi aki nem tud mást csak kifogást és híbás körülményt keresni mentségére. Nagyon nehéz megtalálni, hogy milyen legyen a viszonya az embernek ,ami még nem rabság de motívál, izgat és eredményt hoz. Na most ennyit. Juci

 • Sajnos én is nagyon távol leszek a tréning idején, pedig érdekelne Kati véleménye a válságról.
  Tegnap fejeztem be A milliomos elme titkai című könyv olvasását, és sok dologra rádöbbentem a pénzhez való viszonyommal kapcsolatban. Én az a nő vagyok, aki szinte évtizedek óta olvassa Kiyosaki könyveit, és évek óta játszom Cashlow-t is. 1991 óta foglalkozom az MLM varázslatos világával, pénzügyi tanácsadást is végzek, mégis úgy érzem, hogy még nagyon sokat kell tanulnom.

 • Nem leszek itthon 8-án, remélem lesz újabb ilyen rendezvény.Nagy szükség van rá, meg arra is, amit én csinálok :) Amikor az első Kiyosaki- könyv megjelent, “ráharaptam” és egy új világ tárult föl!Egyre izgalmasabbnak találom az életet, és nagy élvezettel figyelem, amikor más is rájon, hogy ott a tarisznyájában a marsallbot.Hálás vagyok Idának a tevékenységéért, és happy, hogy rátaláltam!

 • Kedves Ida! Köszönöm, hogy rám is gondoltál és meghívtál az igen igéretes rendezvényedre, amelyen sajnos nem vehetek részt. Elnézésedet kérem, hogy eddig nem válaszoltam, de az iskolai szünet miatt nem voltam itthon, a lányomnál voltam és unokáimmal foglalkoztam.
  Azt is nagyon sajnálom, hogy egy fillérem sincs, amit kockáztathatnék, de szeretném figyelemmel kísérni a Te és klubtársaink meggazdagodását. Remélem, egyszer Én is a gazdagodás utjára léphetek. Munkádhoz nagyon sok szeretettel sok sikert, és jó egészséget kívánok.

 • Csötörtök Judit

  Kedves Ida!
  Nem fogok mentegetőzni, hogy miért csak most, és miért csak erre reagáltam.
  Az interjú minden szava megfogott és szíven talált másképpen nem tudom megfogalmazni. Mindenképeen megéríntett millió szorosan hiszen én magam is hálózatépítésel foglalkozom. Tudom arra van az embernek ideje amire akarja. Én nem is tudom, hogy NEKED hogy jutott eszedbe egyáltalán, hogy nekem írj, de nagyon KÖSZÖNÖM Ida.
  De visszatérve az alap kérdésre. Az emberek a rossz berögzött szokásainak rabjai, és kényelmesek is kimozdulni a kényelmi zónájukból. Valljuk be öszintén, hogy sokkal egyszerűbb mindig másban, másokban keresni a híbát, mint magunkba nézni, önállóan dönteni, és nem a kifogásaink mögé bújni!
  Judit

 • Kedves Ida!
  Mèg kedvesebb Sallay Katalin!

  Èn eddig csendes, de rendkívüli figyelemmel elkövetett szemlélôje voltam az itteni diskurzusoknak. Most mégis ki kell lépnem az illegalitásból, mert Kati sorai, lénye olyan elementáris erôvel hatott rám, hogy nyomatékosan meg kell köszönnöm mindkettôtöknek, hogy segítségetekkel részese lehetek a Csodának.
  Ennek mibenlétét most idô hiányában nem ragoznám, szerintem mindannyian tudjuk, mirôl beszélek.
  Még egyszer meleg szeretettel üdvözöllek benneteket, és továbbra is várom a Csoda folytatását…

  Mirrrcike

 • Coachként gyakorlatból csak megerősíteni tudom Sallay Katalin minden szavát. Ügyfeleim közül a legtöbben nem azért nem tudnak anyagilag előbbre jutni, mert ne lennének intelligensek, vagy éppen ne lennének felkészültek. (Nagyon sokan közülük kívülről fújják Kiyosaki, Warren Buffet, Eker, stb. szinte minden szavát!!!)

  Egyszerűen a komfort-zóna átlépése megy iszonyat nehezen nekik, vagyis az, hogy alkalmazzák a megszerzett tudást. Könnyebb ugyanis magyarázatokat, kifogásokat gyártani, mint meglépni a változásokat.

  A kifogásgyár működtetésében egyébként iszonyú nagy szerepe van a korábban már belénk ivódott hiedelmeknek, tabuknak, mítoszoknak is. Legalább akkora gátak, mint a kényelem, a hamis biztonságérzet.

 • Katalin meglátása helytálló.
  Az MLM felfogható személyiség- és vállalkozásfejlesztésként, hivatásként, de semmiképp nem cél, hanem eszköz, a célt pedig az egyén határozza meg. Vagy nem határoz meg célt, és válságot meg munkanélküliséget nyivákol, vadul állást keres és számlától számláig él.
  Számomra egyedül az volt kérdés csak, melyik az az mlm, ami felvállalható, ami stabil és a legszélesebb spektrumú. Inkább azokat sajnálom, akik beleugranak ilyen mérlegelés után olyan cégbe, amiben kicsi a piac és csalódnak a cégben, de ezt úgy fogják fel, hogy “az mlm nem működik”.
  A cég után a második kulcsfontosságú kérdés, hogy ki milyen csapattal dolgozik, másolható-e, valósi támaszként és segítségként áll stabilan, tényleg haladnak-e hónapról hónapra, vagy csak beszélnek arról, amit ők sem csinálnak meg.
  Ha a jó cég és a jó csapat nincs meg, akkor az mlm téma még mindig bukást jelent(het).

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.