1. lépés: a pénzköltés során elkövetett hibák felismerése (Bölcsen költsd a pénzt!)

„Bárki, aki azt állította, hogy a pénz nem boldogít, egyszerűen nem volt tisztában azzal, hogy hova kell menni vásárolni.” – BO DEREK

Azért vagyok biztos abban, hogy létezik olyan, mint vásárlási gén, mert anyámtól örököltem. Ez volt az egyetlen hobbija, amit rendszeresen űzött. Vásárlási állóképességben bármelyik olimpiai bajnokon túltett volna. Az anyámhoz hasonlóan azért vásárolok, hogy megszabaduljak a stressztől, hogy két hivatalos találkozó közötti időt hasznosan töltsek el, aztán érzelmi fájdalmakat enyhítendő, sikert ünneplendő, és még sorolhatnám az okokat… gondolom, már értitek, mire gondolok. Ami a vásárlást illeti, számomra rossz időpont egyszerűen nem létezik. Ennek ellenére tudom, hogy a gátlástalan, nyakra-főre való vásárlás a pénzügyi célok elérésének óriási akadálya – írja Lois P. Frankel “A rendes lányok miért nem lesznek gazdagok?” című könyvében majd így folytatja:

Vedd figyelembe a következő tényeket:

  • 2000-ben az Egyesült Államok volt az egyetlen olyan ország, ahol az interneten történő vásárlások nagyobb százalékát – pontosabban 60%-át – nők, és nem férfiak bonyolították le. (Ernst & Young, 2001)
  • Az egyedülálló nők keresetük nagyobb százalékát költik el, mint a férfiak, annak ellenére, hogy a férfiak többet keresnek és általános kiadásaik dollárban magasabbak a nőkénél. Egy 2001-ben készült felmérés szerint a férfiak által alkotott egyszemélyes háztartások átlagos jövedelme 28. 500 dollár, míg kiadásaik 23. 700 dollárra rúgtak. Az átlagos egyszemélyes női háztartások jövedelme ehhez képest 20. 800 dollárt tett ki, míg átlagos éves kiadásuk 20. 600 dollár volt.
  • A nők a férfiaknál sokkal nagyobb valószínűséggel (1) vásárolnak úgy, hogy tudják, nincs szükségük rá, (2) a vásárlással ünnepelnek, (3) nem tervezett dolgokat szereznek be és (4) olyan gyakran vásárolnak, ahogy csak lehet. (Journal of Financial Planning, 2000. februári szám)

És minek tudhatók be ezek a vásárlási különbségek?

Jay Macdonald a bankrate.com szerzője azt mondja: „Már születésük pillanatától a nőket és férfiakat úgy nevelik, hogy különbözőképpen tekintsenek a pénzre és a vásárlásra. Viselkedési szokásunk alapvető modelljét hasonló nemű szülőnk adta.” Noha Macdonald is elismeri, hogy a pénzről alkotott paradigmáink változnak, még mindig igaznak tartja, hogy „a nők úgy tekintenek a pénzre, hogy életvitelt tudnak vele teremteni, és olyan dolgokat vásárolhatnak, amelyekkel hétköznapjaikat felvidítják. A férfiak viszont úgy tekintenek a pénzre, mint amit meg kell fogni, és értékre, amelyet fel kell halmozni. Ők nem vásárolnak, hanem befektetnek.”

Ugyanaz a dolog nehezíti a vásárlásaid feletti kontrollt, mint ami az étkezési szokásaid feletti ellenőrzést is megkeseríti. Enned kell, de nem mondhatsz le teljesen az ételről, és nem járhatsz csukott szemmel az élelmiszerboltban sem. Ha ellenőrzésed alatt akarod tartani az evést, akkor az akaraterődet kell használnod. Az étel tápláló és fenntartó erő. Önmagában, mértékkel, tehát nem rossz dolog. Ugyanez igaz a vásárlásra is. Vannak olyan dolgok, amelyek szükségesek, vásárlás közben mégis olyan termékeken akad meg a szemed, amelyekre nincs szükséged, mégis meg szeretnéd venni, így aztán az akaraterő jut szerephez. Hogy mire költöd el a pénzt, az az akaratodon múlik. Ugyanúgy ahogy a fogyókúra egymagában nem segít megszabadulni a kilóktól, egy költségvetés sem lesz elegendő a meggazdagodáshoz. Akaraterő nélkül sem lefogyni, sem meggazdagodni nem lehet. Erre a fejezetre úgy tekints, mint a pénzköltés teljesen új módjának bevezetőjére. A pénzköltés során elkövetett hibák felismerése az első lépés afelé, hogy az egészet ellenőrzésed alá vond.

Nem arról van szó, hogy mától egy fillért se költs el kedved szerint, hanem arról, hogy csak ritkán és akkor is bölcsen tedd.

A nők 75 hibát követnek el a pénzügyeik terén – hogy te ne kövesd el ezeket, erre az orvosságot megtalálod itt! –>>

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

1 Response to “1. lépés: a pénzköltés során elkövetett hibák felismerése (Bölcsen költsd a pénzt!)”


  • Kedves Ida! na most telibe találtál !!!!!!!!!!!ezt igy ahogy van rögtön tovabb küld.klik.A környezetem tele van kényszer vásárlokkal.Én bezzeg azt hordom amit a barátnőim,hirtelen felindulásbol össze vissza vásárolnak nem csak ruhát bár mit.Én nem tudok akciozni ,mert forgatom ,gyanaksom és a különben jó dolgokrol is lemaradok,mert legalább 3 embert is megkérdezek nagyobb vásárlásoknál és semmi befektetési tehetségem .Szoval én vagyok a lo tulso oldala. Az utolso pilanatig huzom ,aztán midenröl lemaradok.Ja februárban van a szüli napom ismét szeretném magamat meglepni veletek.Emlékszel??????????isteniül ,de már szakszerűen hallogatok.Ilka

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.