Súlyos adósságba keveredsz: végzetes hiba – kerüld el!

Súlyos adósságba keveredhetsz – erre figyelmeztet  “A rendes lányok miért nem lesznek gazdagok?” című könyv, amiből az alábbi részlet való. Az írónő Lois P. Frankel szerint ez az egyik legvégzetesebb hiba, amelyet a vagyonszerzés útján elkövethet egy nő, s így folytatja: “Olyan, mintha egy gödröt ásnál, amelybe belemászol, és úgy akarnál belőle kikeveredni, hogy tovább lapátolod magad alól a földet. Az élet minden más területére kihat, beleértve egészségi állapotodat, kapcsolataidat, és az általános közérzetedet. De ezt már nem is kell elmondanom, már magad is tudod.

A valódi kérdés inkább az, hogy mégis miért csináljuk?
Miért költünk többet, mint amennyink van?
Miért van az, hogy annyi ember vállalja az adósság sötét felhőit a feje fölé?
Természetesen embere válogatja, de azért gondolkozz el, hogy a következő okok közül melyik vonatkozik rád:

 • A bűnös: „Ha nem tölthetek elég időt valakivel (ide a szeretett személy vagy közeli barát neve kerül), akkor legalább valami olyat vásároljak neki, amiről tudom, hogy igazán tetszeni fog neki.
 • Az irigy: „Ha valaki másnak (gyakran olyannak, aki kevésbé érdemli meg) már van, akkor nekem miért ne legyen?”
 • A pillanatnak élő: „Csak egyszer élek, és úgysem vihetem a sírba.”
 • Az impulzív: „Nem tudok uralkodni magamon, amikor egy bevásárló központba beteszem a lábam.”
 • A külsőségekre adó: „Ha nem egy Mercédeszt vezetek, az emberek még azt hiszik, hogy nem vagyok sikeres.”
 • A kisebbségi érzésekkel küszködő: „Jobb embernek érezem magam, ha mindenkit meghívok vacsorázni.”
 • Az érzelmi kielégülést kereső: „Rossz a párkapcsolatom, nem vagyok boldog és a vásárlás végre elégedettséggel tölt el.”
 • Az önáltató: „Nem adták volna meg a hitelkérelmemet, ha nem gondolták volna, hogy vissza is tudom fizetni.”

Mary Rowland szerző tanulmánya szerint az emberek adósságba-keveredésének több köze van hamis énképükhöz, mint ahhoz, hogy mennyit keresnek. Úgy találta, hogy a pénzügyi problémákkal küszködők közel 25%-ának nemcsak hivatásos pénzügyi tanácsadóra, hanem pszichológusra is szükségük lenne.

 Tippek

 • Egy heti készpénzt vegyél ki a bankautomatából. Dr. Tahira K Hira, az Iowa Állami Egyetem professzora és kutatója azt állítja, hogy a legtöbb embernek fogalma sincs, hogy egy hét alatt mennyit költenek, mivel vásárlásaikért általában bankkártyával fizetnek. Ha mindenért, amit vásárolsz, készpénzzel kell fizetned, nagyobb a valószínűsége, hogy jobban meggondolod, mire engeded a pénzt elfolyni.
 • Ezután heti egyszer vegyél fel pénzt ATM-ből. Állapítsd meg egy hétre, mennyi készpénzre van szükséged, menj el a bankautomatához és vedd ki a pontos összeget. Addig vásárolj csak, amíg a készpénzedből telik.
 • Csak egy bankkártyát használj. Olyat válassz, amelyet a legtöbb kereskedő elfogad és alacsony a készpénzfelvételi díja az ATM-nél. Mutasd meg, mire vagy képes: most állj fel, nyisd ki a pénztárcádat, vedd elő a kártyáidat, és egyet kivéve az összes többit vágd szét. Egy minden célra megfelelő Visa vagy Eurocard-Mastercard elegendő. Na jó. Mivel a vállalkozásodnak külön bankszámlát kell vezetni, azt üzleti célokra használod, így kettőt is megtarthatsz, egyet a személyes kiadásokra, a másikat pedig az üzleti kiadásokra. Kettőnél több kártya túl nagy kísértés a legtöbb ember számára.
 • Ne feledd, hogy különbség van a lakossági folyószámlához kapott bankkártya és a hitelkártya használata között. Ha a lakossági folyószámlához tartozó bankkártyával automatánál készpénzt veszel ki, csak az ATM használat díja terheli költségként. Ha azonban a hitelkártyával teszed ugyanezt, a kivét napjától kezdődően magas hitelkamatot fizetsz. Vásárolni viszont tanácsosabb a hitelkártyáddal. Ha a türelmi időn belül – Magyarországon ez általában 45 nap – visszafizeted a hitelkártyádról elköltött összeget, akkor azt kamatmentesen teheted.
 • Tehát határidőn belül egyenlítsd ki hitelkártya-tartozásodat. Noha némely bank szerint havi kereseted 10-20 százalékát kitevő adósság még megengedett, Kathrine Wimmer pénzügyi tanácsadó a következőket állítja: „A hitelkártyaadósság legmagasabb értéke 0 lehet! Ne engedd, hogy negatív legyen az egyenleged. A hitelkártya tartozás a hitel drága fajtája, így azt fizesd meg határidőre.”
 • Ha valóban megszorultál anyagilag, vagy oda nem figyelés miatt nem törlesztetted a hitelkártya-kölcsönödet határidőre, a bankod azonnal kirója a kamatot. Próbálj velük alkudozni. Felhozhatod érvként, hogy évek óta hűséges ügyfelük vagy, más bankok ajánlatát, és végső eszközként még a hitelszámlád felszámolását is bevetheted
 • Ha már adósságot halmoztál fel, szabadulj meg tőle a lehető leghamarabb. Gyorsított visszafizetésekben gondolkodj, vagy tárgyalj más bankokkal, hogy esetlegesen több banknál lévő hiteledre összevont kölcsönt adjanak. Az elhanyagolt kölcsön hamar problémás adóssággá válhat.”
http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

1 Response to “Súlyos adósságba keveredsz: végzetes hiba – kerüld el!”


 • Kedves Ida!

  Nagyon jó a cikked és biztosan sok nőnek hasznos is, szerencsére azt írhatom Neked, hogy egyik csoportba sem illek, mivel hiába kellene nekem nagyobb takaró, sikerül szinte mindig addig nyújtozkodnom, ameddig ér. Ha mégis túlköltekezem az nem attól van, mert nincs pénzem, hanem attól, hogy a megtakarításomhoz semmiképpen nem szeretnék nyúlni.Így is novembertől nem tudok félretenni szinte semmit, pedig szinte erőn felül sokat teszek a megtakarítás létrejöttéért.
  Várom további hasznos tanácsaidat!

  Köszönettel

  Némike

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.