Pótcselekvésként költekezel? Itt rá a pénzügyi lelki orvosság!

Két fajta érzelmi indíttatású vásárlás létezik. Az egyik az, amelyik személyesen nagyon vonzó számodra és következménye a „meg kell szereznem” típusú gondolkodás…. A másikfajta pénzköltés pedig az érzelmi megelégedettségért történik. Noha nem mindegyik nő követi el ezt a hibát, a nők mégis nagyobb valószínűséggel fognak beleesni ebbe a csapdába, mint a férfiak.

A közvélemény-kutatásunkban megkérdezett egyik hölgy a következő magyarázatot fűzte a kérdéshez sokak álláspontját tükrözve:
„Az érzelmi hangulatomtól függően vásárolok. Ha rosszkedvű vagyok, vagy visszautasítottnak érzem magam, vagy hiányzik az életemből egy kapcsolat, elmegyek venni valamit, ami remélhetőleg megváltoztatja a hangulatomat. Egy pár cipőt. Vagy legyen inkább két pár! Egy új blúzt, amely leveszi a lábáról a pasit, akivel szemezek, – s ami ennek ellenére sem sikerült.”

Az érzelmi indíttatású vásárlás rövidtávú megoldás a hosszú távú problémára. Valorie Burton tanácsadó arra emlékeztet, hogy „ha azon az ösvényen maradsz, amelyet értelmed ellenőriz, soha nem fogod élvezni az érzelmi, spirituális állapotot, amely a tiéd lehetett volna. Az első lépés afelé, hogy rossz pénzügyi választásaidtól megszabadulj, az az, hogy azokat az érzelmeket azonosítsd, amelyek a jó választások megvalósítását szabotálják.”

A következő érzelmek közül bűnös valamelyik: harag, irigység, elhagyatottság, félelem, szégyen vagy  reménytelenség. Ha nem vagy képes megszólítani, vagy talán azonosítani azokat az érzelmeket, amelyek a pótcselekvő vásárlást okozzák, azzal jelentősen hozzájárulsz ahhoz, hogy továbbra is ezt a drága utat járd. Az itt következő tippek pszichológiai, nem pedig viselkedéstudományi jellegűek.

Tippek

  • Kutakodj egy kicsit a lelkedben. Burton azt tanácsolja, hogy válaszolj a következő két kérdésre:Miben és hogyan gátolnak érzelmeim, hogy az általam megálmodott pénzügyi sikert elérjem? Mit vagyok hajlandó tenni az érzelmi blokkolás feloldása érdekében? Írd le válaszaidat egy papírlapra. Amikor érzelmi okokból ki akarsz rúgni a hámból, gondolj rájuk.
  • Ne akkor menj vásárolni, amikor leginkább sebezhetőnek érzed magad. Noha az adott pillanatban jobban éreznéd magad tőle, a valóságban csak kitérsz az elől a probléma elől, amely ezt az érzelmet váltotta ki belőled.
  • Ne akarj költekezni. Hacsak pillanatnyilag is, de sikerül nem-vásárolni, ez előremutató jelekkel szolgálhat az érzelmi indíttatású költekezésedet illetően. Ha csak egyszer is megérted mi történik benned, akkor sokkal inkább képessé válsz kezelni ezeknek az érzelmeknek a külső megnyilvánulását.
  • Keress pszichológiai segítséget. Ha destruktív érzelmek irányítják életedet, magadnak tartozol azzal, hogy egészségesebb érzelmi és pénzügyi jövőt teremtesz. A pénz, amit terapeutára költesz, bőségesen megtérül az osztalékokban és hozamokban.

A fenti részlet Lois P. Frankel A rendes lányok miért nem lesznek gazdagok című könyvből való. S ez a könyv hozzásegíthet téged, hogy ne csak a fenti hibákat ne kövesd el, hanem azokat sem, amelyek tipikusan a nőkre jellemzőek.
A könyvről itt tudhatsz meg sokkal többet, s INGYEN letöltheted egyik fejezetét itt: klikkelj! —>>

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

0 Responses to “Pótcselekvésként költekezel? Itt rá a pénzügyi lelki orvosság!”


Jelenleg nem tudsz hozzászólni.