Érzelmi alapon vásárolsz? Hogyan kerüld el?

Az egyik pénzügyi hiba, ha érzelmi alapon vásárolunk.

Íme itt egy amerikai történet erre Lois P. Frankel könyvéből, de számtalan magyar sztorit is elővehetnénk (sajnos):

„Férjemmel együtt beleszerelmesedtünk egy házba és még ott helyben ajánlatot is tettünk rá. Egy héttel a pénz letétbe helyezése után fedeztük fel, hogy a ház megadott alapterületét húsz négyzetméterrel eltúlozták. Annyira meg akartuk venni a házat, hogy nem kértük az ár csökkentését. Házunkat az ingatlankereskedelem fellendülésének tetőpontján vásároltuk meg, és amikor néhány évvel később eladtuk, 350. 000 dollárt vesztettünk rajta. Nem ért volna kár, ha nem érzelmi indíttatásból vásároltunk volna.”

Legtöbbünknek van ehhez hasonló tapasztalata: csak a vásárlás után jövünk rá, hogy hibáztunk. Szinte bárminek, amiről túlfűtött érzelmi állapotban határozunk, annak később megbánás lehet a vége. Noha nem kizárólag a nők uralják az érzelmi vásárlás piacát, azért részesedésük figyelemre méltó ezen a téren. Legyen az belső késztetés, amely a nőket elhamarkodott férjhezmenetelre vagy az éppen a tesztelt kocsi megvásárlására készteti, ha nem gondolod végig logikusan és realisztikusan a cselekedeteidet, az olyan hiba, amelyet később megbánsz. Ha figyelembe veszed a következő tippeket, segíthet elkerülni, hogy túl sűrűn érzelmi alapú vásárlásokba bonyolódj.

Tippek a túlzott érzelmi vásárlások elkerülésére

  • Kérd ki egy tapasztalt barát, vagy családtag véleményét. Még mielőtt valami fontosat megveszel, kérd ki azoknak az embereknek a véleményét, akik voltak már hasonló helyzetben. Ez nem azt jelenti, hogy a véleményüket követned kell, de legalább nem kell újból feltalálnod a meleg vizet. Néha mások tapasztalatával elkerülhetőek az óriási pénzügyi baklövések.
  • Adj magadnak gondolkodási időt. Ez többszörösen igaz, amikor lakásról, házról, kocsiról vagy más, nagy értékű vá sárlásról van szó. Ha annyi pénzt készülsz elkölteni, ami számodra nem elhanyagolható összeg, akkor azt ne a kereskedő idejéhez igazítsd. Menj haza, gondold át a dolgokat és tudj meg minél többet az adott vásárlásról. Néha egy kis idő elegendő ahhoz, hogy az érzelmi kapcsolat megtörjön, és nem érezd többé a vásárlásra késztető emocionális megszállottságot. A gondolkodási idő lehetőséget ad arra is, hogy mérlegeld, szükséged van-e valójában arra a tárgyra. Az egyik legnagyobb hasznot hozó gondolkodási időm akkor volt, amikor annyira odavoltam egy új kocsiért, hogy szinte azonnal elhajtottam volna vele. De a kereskedő többet kért, mint amennyit én terveztem: úgy mentem el a kiállító teremből, hogy biztos voltam benne, nem ez volt az egyezkedés vége, vagy pedig, ha az is volt, van más autókereskedő is a városban. Hazamentem, és a kereskedő még késő este felhívott egy jelentősen alacsonyabb árajánlattal.
  • Soha ne nyúlj a félretett pénzedhez, vagy a hosszú távra szánt befektetésedhez érzelmi indíttatású vásárlás esetén. Ez az a hiba, amelyet egészen biztos megbánsz. A félretett pénzed kamatos kamattal nő, és azzal, hogy kiveszed, nemcsak a tényleges összeget veszed ki a számládról. Még akkor is, ha most azt gondolod, pontosan azt találtad meg, amit kerestél, várj egy-két napot, hogy biztos légy abban, nem az érzelmeid vezérelnek.
  • Óvakodj attól, hogy érzelmi alapú vásárlásokra hitelt vegyél fel. Ha a józan ész el is hagyott vásárlás közben, akkor biztosan jelen lesz, amikor a hitelkamattal, illetve a visszafizetendő összeggel szembesülsz. Még a költekezés előtt gondold végig, hogy megéri-e hitelből finanszírozni a vásárlást. Az egyik nő azt mondta nekünk: „Végül 1000 dollárt fizettem azért a 400 dolláros Kirby porszívóért, amelyet muszáj volt megvennem miután az eladó bemutatta, hogyan működik, mert annyira megtetszett.”
  • Soha ne fizess előleget a kereskedőnek, és ne egyezz bele az azonnali áru átadásba. Ez az a két módszer, amelyet az ügynököknek megtanítanak, hogyan kerülhetik el a halogatást vagy a vásárlás meggondolását. Az előleg hozzájuk köt, amíg a teljes összeget ki nem fizeted, míg az azonnali áru átadás garantálja, hogy nem fogod megváltoztatni a vásárlási szándékodat.
  • Értsd meg a „30 napos ingyenes otthoni kipróbálás” pszichológiáját. Miután kézbesítik és összeállítják lakásodban az új fitnesz gépet, a masszázspárnás matracot, a térhatású dvd lejátszót, vagy bármi mást, te tényleg úgy  gondolod, hogy majd szétszerelik az egészet és visszaviszik? Hát persze, hogy nem. És ezt az eladó sem úgy gondolja. Ezért vágják rá olyan gyorsan, hogyha nem vagy 100 százalékig megelégedve, akkor visszaküldheted, vagy visszaviheted. Ugye felfigyeltél rá, hogy nem azt mondják, hogy ők majd érte jönnek és elviszik. Ha van egy kiállítótermük, ott teszteld a kiszemelt terméket, és csak utána dönts arról, hogy megveszed-e.
  • Gondold végig, hány órát vagy napot kell dolgoznod azért a munkabérért, amennyiért a kiszemelt tárgyat megveheted. Tapasztalt pénzügyi tanácsadók azt ajánlják, hogy számítsd ki az órabéredet, és amikor valamit készülsz megvenni, számold ki, hány óra, vagy nap alatt kerested meg a rávalót. Ha így gondolkozol, akkor nagyobb valószínűséggel fogod otthagyni.

A fenti részlet Lois P. Frankel A rendes lányok miért nem lesznek gazdagok című könyvből való. S ez a könyv hozzásegíthet téged, hogy ne csak a fenti hibákat ne kövesd el, hanem azokat sem, amelyek tipikusan a nőkre jellemzőek.

A könyvről itt tudhatsz meg sokkal többet, s meg is rendelheted, de INGYEN letöltheted egyik fejezetét itt: klikkelj! —>>

 

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

2 Responses to “Érzelmi alapon vásárolsz? Hogyan kerüld el?”


Jelenleg nem tudsz hozzászólni.