Milyen anyagi csapdát rejt az online vásárlás?

Éjjel-nappal vásárolunk? Nézzük csak hogy lehetséges ez?

Jómagam nagyon régóta kedvelem az interneten történő vásárlást: kényelmes, időt takarít meg, no, de akad néhány veszélye. Nagyon könnyű bármit is gyorsan megrendelni. Mint mániákus könyvvásárló jó ideje azt csinálom, hogy berakom a virtuális kosaramba a könyveket, és ott hagyom őket legalább egy hétre. Szinte SOHA nem fordul elő, hogy egy hét múlva ugyanazokat a könyveket rendeljem meg, egyáltalán rendeljek könyvet. Erről a témáról külön rész szól Lois P. Frankel könyvében. Olvassunk csak bele!

Milyen anyagi csapdát rejt az online vásárlás?

A pénzköltési lehetőségek exponenciálisan megnövekedtek az elmúlt évtizedben. A szaküzleteken, áruházakon túl először az ügynökök jöttek egészen a lakásunkig, majd megjelentek az internetes és a tévéshop-os üzletek. Csak győzzünk válogatni a sok prospektusból, amellyel a postaládánkat megtöltik. A vásárlócsatornák  árengedményektől zengenek, nap, mint nap rengeteg irritáló reklámmal öntenek nyakon bennünket, amelyeken felháborodunk, ugyanakkor szemlátomást működik a dolog, különben nem fizetnének a gyártók és kereskedők olyan sokat ezekért. Mára már lehetővé vált az otthonunk kényelméből, a fotelből történő vásárlás. Nem kell hozzá felöltözni, vásárolhatunk, amikor nem tudunk aludni, amikor otthon betegek vagyunk, vagy amikor
rossz az idő, vagy éppen olyan hangulatunk van.

Az internet egy csodálatos eszköz a vásárláshoz (is), sok időt takarít meg nekünk – és ahogy mindannyian tudjuk, az idő pénz. Meggyőztem magamat arról, hogy az idő, amit azzal takarítok meg, hogy nem kell elmennem a mezőgazdasági szakboltba, vagy a barkácsáruházba, hogy rátaláljak az egyedi kertészkedő felszerelésre, megéri azt a többletköltséget, amelyet olyan tárgyakra költök az interneten, amit – ha ténylegesen elmentem volna az üzletbe – nem vásároltam volna meg. Az ügyes marketingstratégiának köszönhetően gyakorlatilag lehetetlen vásárlás nélkül távozni. Ehhez add hozzá a „az X Forint feletti ingyenes házhoz szállítást” és olyan vagy, mint a labirintusban rekedt patkány. Az internetes vásárlás hozzájárulhatott ugyan az összes gyorsposta szolgáltató részvényeinek látványos növekedéséhez, de nekünk, „lányoknak” nem tett nagy szívességet.

Tippek, hogy az online vásárlás anyagi csapdáit elkerüld!

  • Kapcsold ki a számítógépet, amikor befejezted a munkát, vagy elolvastad az e-mailjeidet. Így kevesebb valószínűséggel fogsz vásárolni.
  • Olvass egy könyvet. Ahelyett, hogy az interneten vásárolsz, vagy a teleshop adásait bámulod szórakozásképpen, vegyél elő egy könyvet, vagy magazint és kezdj el olvasni. Tarts régimódinak, de az az idő, amelyet egy jó könyv olvasásával töltök, sokkal teljesebb élményt nyújt, mint a monitorok bámulása.
  • Szabj korlátokat. Ha teleshop-, vagy internetvásárló függő vagy, akkor legalább szabj vásárlási korlátokat. Amikor elérted a magad által kiszabott összeghatárt, hitelkártyádat tedd el.
  • Kerüld azokat a honlapokat, amelyek megkönnyítik a vásárlást. Legyen számodra figyelmeztetés, ha a neved felbukkan, amikor egy honlapon elkezded a bejelentkezést. Bizonyára túl gyakran látogattad az adott internetes weblapot.
  • Olvasd el a prospektust vagy katalógust. Gyerünk, olvasd el, jelöld meg azokat az oldalakat, ahol a téged érdeklő tárgyak vannak, azután tedd el egy vagy két hétre, nézd meg mennyi ideig vagy képes megállni, még mielőtt újra előveszed. Amikor mégis előveszed, nézd meg, hogy valóban szükséged van-e azokra a holmikra, mint ahogy azt korábban gondoltad.

A fenti részlet Lois P. Frankel A rendes lányok miért nem lesznek gazdagok című könyvből való. S ez a könyv hozzásegíthet téged, hogy ne csak a fenti hibákat ne kövesd el, hanem azokat sem, amelyek tipikusan a nőkre jellemzőek.

A könyvről itt tudhatsz meg sokkal többet, s meg is rendelheted (igen: online ;-)), de INGYEN letöltheted egyik fejezetét itt: klikkelj! —>>

 

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

1 Response to “Milyen anyagi csapdát rejt az online vásárlás?”


  • Szerintem az, hogy ne költsünk túl sokat, vagy akár össze-vissza a neten, ahhoz kell egy adag önuralom is, hiszen a csábítás valóban nagy a világhálón. Meg ugye az, hogy tudjuk, honnan hová tartunk anyagilag, és ha ezzel tisztában vagyunk, máris könnyebb eldönteni, hogy szükségünk van-e az adott termékre, megengedhetjük-e magunknak…Ettől függetlenül azt mondom, hogy a legjobb befektetés a tanulás, hiszen a tudás elkísér egy egész életen át, és bármikor hozzányúlhatsz, leporolhatod, és kezdhetsz vele valamit, például még pénzt is teremthetsz vele, ha éppen az a tudás kell a munkaerőpiacon…:-)

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.