Bűntudatból vásárolsz?

Ismerősnek tűnik a következő forgatókönyv? A legjobb barátnőd tavaly Karácsonyra egy csodaszép kézzel festett drága vázával ajándékozott meg. Te azt hitted, hogy megegyeztetek abban, hogy az ajándékok értéke maximum 5 ezer forint lehet, ezért te egy szép, kastélyokat és várakat bemutató albumot ajándékoztál neki. Miután kinyitottátok az ajándékokat, zavarban voltál a két ajándék értékének különbsége láttán, ezért úgy döntöttél, hogy kárpótolod őt a születésnapján.

De mit gondolsz a következőkről? Mostanában üzleti ügyek miatt sokat voltál távol otthonról, és két iskolás gyerekedet hol az egyik, hol a másik nagyszülőre hagytad. Minden távol töltött nap után elvi kérdést csináltál abból, hogy mindegyiküknek egy különleges ajándékot vegyél. Noha beleadtál apait-anyait, hogy jó ajándékokat válassz, mégis úgy tűnik, ők nem értékelik a figyelmességet vagy az ajándékot. Ez még több bűntudattal tölt el, mivel tudod, hogy ők a hiányodra adnak ily módon választ és nem az ajándékra.

Hát igen, a bűntudat. Olyan dolgokra késztet, amelyeket normális helyzetben nem tennénk meg, és olyan dolgokat vásárolunk emiatt, amelyeket egészen biztosan nem engedhetnénk meg magunknak. Attól kezdve, hogy azt szeretnénk, hogy a gyerekek lépést tartsanak az osztálytársaikkal – egészen addig, hogy a férjünk lépést szeretne tartani a szomszédokkal, megjelenik a bűntudat, hogy nem vagyunk képesek előteremteni annyit, amennyiről azt gondoljuk, hogy mások elvárnak tőlünk. Mindez olyan költekezésekre késztet, amelyeket logikusan nem tennénk meg. Fontos dolog megjegyezni a bűntudattal kapcsolatban, hogy önként vállalt. Hát persze, hogy az emberek megpróbálnak bűntudatot okozni nekünk („Anya, az osztályban minden gyereket kismotorral ajándékoznak meg a tizenhatodik születésnapjára. Én leszek az egyetlen, akinek nincsen.”). De azt elfogadni, vagy elutasítani a te egyéni választásodtól függ.

Fontos lenne kinyomoznod, hogy a bűntudatod honnan származik? Azért adnád a bűntudatból származó ajándékot édesanyádnak, mert nem látogattad meg mostanában? Vagy mert kiabáltál a férjeddel reggel, mielőtt munkába indult?

A bűntudat abból származik, hogy megbánunk egy döntést, vagy egy cselekedet, de önként vállalt vezekléssel és vásárlással nem lehet megjavítani. A kimondott szavakat, a meggondolatlan cselekedeteket nem lehet ajándékokkal meg nem történtté tenni, mint ahogy egy gesztust, egy kedves odafigyelést sem pótolhatunk tárgyakkal.

Tippek, hogy a bűntudatból való vásárlás hibáját elkerüld:

  • Találj ki más ötleteket a bűntudatból származó ajándékok helyett. Egy általad készített apróság, egy frissen tálalt étel, vagy közösen eltöltött idő legalább olyan fontos, mint egy megvásárolt ajándék, amelyet ráadásul nem is engedhetsz meg magadnak.
  • Beszélj az ajándéktárgyak árának különbségéről. Ahelyett, hogy azt feltételeznéd, hogy a másik csalódott a kevésbé értékes ajándék miatt, amelyet tőled kapott, beszéld ki az érzelmeidet. Lehet, hogy a másik tékozlóan bánik a pénzzel és kompenzál a saját nehéz emberi kapcsolatai miatt, de lehet, hogy szeretne osztozni veled egy váratlan szerencsében. Ha az utóbbi történt, egyikőtöknek sem teszel jót azzal, hogy állandósítod a túlzott mértékű ajándékozást.
  • Szabj vásárlási korlátokat még az ünnepnapok vagy más ajándékozással járó események előtt. Mondd azt a meghívottaknak, hogy boldoggá tennének az ajándékaik, de ne fáradjanak vásárlással, mert amire szükséged van, azt te megveszed. Kérd arra őket, hogy egy üveg finom itallal járuljanak hozzá az ebédhez. Tudasd a többiekkel, hogy te is hasonlóan teszel. Ha a kérésedet nem tartják be, legyen az az ő dolguk. De állj ellent a kényszernek, hogy a következő alkalommal hasonlóan viselkedj.
  • Ne próbáld ajándékokkal kompenzálni az otthonodtól távol töltött időt. A világ minden kincse sem tudja helyettesíteni a családi együttléteket. Ajándékokra, luxusutakra, drága vendéglőkre költött pénz nem fogja megváltoztatni a barátaid, ismerőseid veled szembeni érzéseit. Inkább ülj le egy szívből jövő beszélgetésre azokkal az emberekkel, akik neheztelnek emiatt, és beszéljétek meg, hogyan szakítotok időt ezután a kapcsolatotok ápolására, építésére a napi taposómalom, a stressz, a rohanás ellenére.


A fenti részlet Lois P. Frankel A rendes lányok miért nem lesznek gazdagok című könyvből való. S ez a könyv hozzásegíthet téged, hogy ne csak a fenti hibákat ne kövesd el, hanem azokat sem, amelyek tipikusan a nőkre jellemzőek.

A könyvről itt tudhatsz meg sokkal többet, s meg is rendelheted (igen: online ;-)), de INGYEN letöltheted egyik fejezetét itt: klikkelj! —>>

 

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

0 Responses to “Bűntudatból vásárolsz?”


Jelenleg nem tudsz hozzászólni.