Nem tudsz ellenállni a vásárlásnak?

A nők kevésbé képesek megállni a vásárlást, mint a férfiak – Dr. Tahira K. Hira és Dr. Olive Mugenda egyik esettanulmányukban írják le mindezt. Ez az egyik oka, amiért a mozgó hirdetéseknek, prospektusoknak és információs reklámoknak akkora hatása van ránk.

Az általuk megkérdezett egyik nő azt válaszolta:

„Katalógusimádó vagyok! Mivel a hobbim a hímzés, egyszerűen képtelen vagyok ellenállni az ehhez való eszközök, hímzőfonalak, minták és egyéb apróságok megrendelésének. Aztán rengeteg időt töltök a postán, hogy visszaküldjem azt, ami nem tetszik, vagy ami még ennél is rosszabb, elajándékozom őket rögtön!”

A kereskedők ránk szabadultak, ismerik a vásárlási pszichológiát, tudják, hogy többen vannak azok, akik nem tudnak ellenállni, mint akik képesek lemondani a vásárlásról.

Példa: női vásárlási történet

Sonia a szenvedélyes vásárló egy újabb mintapéldája. Egész életében tanárként dolgozott, szerényen keresett, a takarékkönyvében még ennél is szerényebb összeg gyűlt össze. Egy forró és fülledt közép-nyugat állambeli júliusi délután az egész életét felfordította azzal a döntésével, hogy úszómedencét építtet kertjébe. Ezzel gyakorlatilag minden megtakarítását elköltötte. Noha visszagondolva tudja, hogy őrültség volt, abban a pillanatban mégis jónak tűnt. Az a baj a hirtelen ötletként jött vásárlásokkal, hogy a döntéskor minden értelem elhagy minket és csak a birtoklás ellenállhatatlan késztetése lebeg a szemünk előtt.

Gondolkodj el egy pillanatra a hirtelen ötlet vezérelte vásárlás pszichológiáján!

Észrevetted már, ahogy az üzletek a kis színes, csábító tárgyakat közvetlenül a pénztárnál helyezik ki? Vagy hogy a próbababán bemutatják a ruhákat, hogy jól lásd, ahogy az valójában kinéz? A bútorüzletek nem választják szét a díványt, az asztalt és a lámpákat, hanem mindent együttesen helyeznek ki egy dobogóra. A kereskedők jól tudják, hogyha a tárgyakat a vásárlók együttesen látják, hajlamosak lesznek egyben megvásárolni, még akkor is, ha nem mindegyik darabjára van szükségük. A következő tippek segítenek felvenni a küzdelmet a hirtelen ötlettől vezérelt vásárlás ellen, amikor legközelebb bevásárolni mégy.

Tippek

  •   Készíts listát, még mielőtt vásárolni indulsz. Dr. Jo Turner közgazdász szerint tízből három áruról döntünk előre, míg körülbelül öt áru megvételéről ad hoc döntünk. Ha már lista van a kezedben, az arra összpontosítja a figyelmedet, amiért elsősorban az üzletbe mentél.
  •   Váljon szokásoddá, hogy a 250 dollárt (50 ezer forintot) meghaladó vásárlásokra alszol egyet. Add meg a jogot magadnak, hogy elgondolkozol rajta. Minél nagyobb az áru értéke, annál hosszabb ideig töprengj el rajta. Az időt arra használd fel, hogy végiggondold, miért fontos az a holmi számodra, hogy a legjobb üzletet kötöd-e, és hogy ez egy szükséges, vagy csak óhajtott tárgy-e.
  •   Csak azokat a katalógusokat őrizd meg, amelyeket te kértél. A többit dobd ki. Bízz bennem, soha nem fogod hiányolni őket.

A fenti részlet Lois P. Frankel A rendes lányok miért nem lesznek gazdagok című könyvből való. S ez a könyv hozzásegíthet téged, hogy ne csak a fenti hibákat ne kövesd el, hanem azokat sem, amelyek tipikusan a nőkre jellemzőek. A könyvről itt tudhatsz meg sokkal többet —>>


Ha pedig úgy érzed neked egy könyv nem elég, hathatósabb támogatásra van szükséged, akkor rendelkezésedre áll a GazdagNők PénzAngyala! 2012. szeptember közepétől téged szolgál, de csak korlátozott számban tudja fogadni a résztvevőket! MÁR nagyon gyorsan fogynak a helyek, tájékozódj hát itt mielőbb! –>>

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

0 Responses to “Nem tudsz ellenállni a vásárlásnak?”


Jelenleg nem tudsz hozzászólni.