Nem teszel különbséget vágyaid és szükségleteid között vásárláskor?

A különböző, marketinggel foglakozó vállalkozásoknak az a kifejezett küldetése, hogy „segítenek a cégeknek célpiacaikat elérni a fogyasztói magatartásba való bepillantással.” Magyarán szólva, olyan pénzköltési módozatokat találnak ki, hogy arra költsd a pénzed, amire nincs igazán szükséged. A Unity Marketing nevű amerikai cég 2002-es sajtóközleményének találó címe: „A vágyak és nem a szükségletek miatt költenek el 3 trillió dollárt a fogyasztók”. Pam Danziger, az említett cég elnöke a CNN-nek adott interjújában a következőket állítja:
„A fogyasztók arányosan kevesebbet költenek az alapvető élelmiszer szükségleteikre, az alap ruhatárukra, az otthonuk felszereltségére, mint ahogy huszonöt, harmincöt vagy ötven évvel ezelőtt tették. De egyre többet költenek olyan dolgokra, amelyek vásárlását az érzelem és a vágy motiválja.”

Vegyük sorba azt a 10 legnépszerűbb dolgot, amelyet az emberek akkor is megvásárolnak, ha nincs is igazán szükségük rá:

 1.   Szórakoztatási cikkek, mint pl. CD-k, videók, DVD-k
 2.   Könyvek és magazinok
 3.   Képeslapok és személyes apróságok
 4.   Piperecikkek (a fogkrémet és szappant leszámítva)
 5.   Gyertyák
 6.   Otthont szépítő apróságok, mint a párnahuzat, szőnyeg és asztalterítő
 7.   Kertészkedéshez használandó tárgyak, valamint magok, növények, fák, bokrok, stb.
 8.   Konyhai felszerelések és kiegészítők
 9.   Idénydekorációk (pl. karácsony, húsvét)
 10.   Játékok, babák és társasjátékok (különösen, ha gyereked van)

Ami a listát érdekessé teszi, hogy a nők nagyobb valószínűséggel vesznek kilencet a felsorolt tízes listából, mint a férfiak (az első tételtől eltekintve minden mást). A férfiak hajlamosak nagyobb értékű cikkeket venni, de ezek a vásárlások jóval ritkábbak. A nők az érzelmeik szerint vásárolnak és akkor, amikor kedvük tartja.
Ha nincs sok pénzed, akkor elég egyszerű különbséget tenni a szükségleteid (rezsiköltségek, élelmiszer, gyerekek ruházata) és az vágyaid között. A segélyeken élő nők gyakran jobban értenek a pénz beosztásához és a költségvetéshez, mint anyagilag jobban elengedett társaik. Mert a zsebedben levő készpénz megakadályozza annak a mérlegelését, hogy mit tudsz, és mit nem tudsz megengedni magadnak. És ez hiba.

Hányszor mégy be egy üzletbe azzal, hogy csak azt veszed meg, amire szükséged van és ötször annyi dologgal távozol, mert „anélkül nem tudsz élni”? A kereskedők pontosan tudják melyek a nők sebezhető pontjai, főleg azok, akik a különböző marketing szakemberek kutatási eredményeit hasznosítják.

Az akciós áruk kiállítása olyan, mint egy fekete lyuk. Elveszel benne, s mire előkerülsz, már teletömted velük a bevásárló kosaradat. Minden logika, ami abban segítene neked, hogy különbséget tegyél a szükségleted és a vágyad között, ebben a pillanatban eltűnik.
Azok a nők, akiknek korlátlanul költhető pénzük van, nagyon nehezen tesznek különbséget igényeik és szükségleteik között. Persze azok közül is sokakra érvényes ez a megállapítás, akiknek nincs annyi pénzük.

Tippek, hogy a fenti hibákat elkerüld

 • Tudatosan különítsd el az igényeidet a szükségleteidtől. Amikor egy olyan tárgyat nézegetsz, amelyet nem terveztél megvenni, kérdezd meg magadtól, hogy melyik a fontosabb: hogy ezt most megvedd, vagy pedig, hogy megtapasztald azt a szabad érzést, amely abból adódik, hogyha félreteszel és spórolsz, egy idő után nem függsz majd mások parancsszavától?
 • Ne próbáld fel! A fekete mágia hatása alá kerülsz abban a pillanatban, amikor a sokat gusztált ruhát felpróbálod. Azzal, hogy a próbafülkébe viszed az árut, már meg is vásároltad. Mielőtt felpróbálnád, kérdezd meg magadtól, hogy valójában szükséged van-e rá? Ha a válasz nemleges, akkor tedd le.
 • Kerüld el a bevásárlóközpontokat. Egy tanulmány szerint a bevásárlóközpontba tett látogatások csupán egynegyedét teszik vásárlási szándékkal. A fennmaradó látogatásokat kikapcsolódási, vagy szórakozási célból teszik. Hacsak nem kifejezetten vásárolni akarsz, miért nem mégy inkább sétálni, látogatsz meg egy barátot, vagy hódolsz a hobbidnak?
 • A hipermarketekbe bevásárló listával menj és céltudatosan csak azoknál a polcoknál állj meg, ahol a listádon szereplő árukat találod.
 • Légy tisztában a prioritásaiddal, még mielőtt bedőlsz „a nem tudok nélküle élni” típusú vásárlásoknak. Mielőtt megvásárolnád azt, amire nincs szükséged, gondolkodj el az általad felállított fontossági sorrenden. Van biztonságos kereseted a jövőben? Szeretnél üdülni a nyáron? Fogorvoshoz kell menned, van rá elég pénzed? A gyermeked felsőfokú tanulmányait tudod finanszírozni?


  A fenti részlet Lois P. Frankel A rendes lányok miért nem lesznek gazdagok című könyvből való. S ez a könyv hozzásegíthet téged, hogy ne csak a fenti hibákat ne kövesd el, hanem azokat sem, amelyek tipikusan a nőkre jellemzőek –>

  De van még egy ajánlatunk számodra, ami támogathat téged: várunk a pénzügyi szemléletedet döntően befolyásoló Cash Flow játékon 2012. október 13-án, szombaton!  A létszám limitált, így részletekért, jelentkezési lehetőségért klikkelj ide mielőbb! –>>


   

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

4 Responses to “Nem teszel különbséget vágyaid és szükségleteid között vásárláskor?”


Jelenleg nem tudsz hozzászólni.