Spóroljunk, vagy ne? Ha aggódsz a pénz miatt…

Szoktál aggódni a pénz miatt?
Ki nem, ugye? Mert ilyen ember biztosan nem létezik a földön, igaz?

Az aggodalom az egyik meghatározó pénzzel kapcsolatos érzelem… A szorongás, a félelem a pénz miatt, hogy nem lesz elég. És ennek az érzelemnek logikus következménye lehet, HA elkezdünk spórolni. Ráadásul egyre több helyen forszírozzák a takarékoskodást, emelik ki ennek jelentőségét. Ez rendben is van egy bizonyos pontig, DE!

Nézzük meg ennek a témának a 2 oldalát! Először kezdjük ezzel, azaz…

…spórolási trükkök

Ha véglegesen hazaértél, azaz aznap már nem mégy el otthonról, ürítsd ki a pénztárcádból a fém pénzeket – ha nagyon megszorultál, akkor megteheted, hogy csak a legkisebb címletet (ötforintosok), de ha megengedheted magának, akkor a legalacsonyabb címletű papírpénzt is félreteheted (nemrég még erre alkalmas volt a kétszázas, ma az ötszázasokat tudod gyűjteni). Miért csináljuk mindezt? EZ a napi pénztárca kiűrítés kialakít egy szokást, mégpedig azt, hogy ki-ki megtanul félretenni, mégpedig rutinból, gondolkodás nélkül :-)

Lehet öncélúan is csak szokás, mert nagyon sok ember nem tartalékol, nem tesz félre, és kicsiben el lehet kezdeni – tehát magáért azért, hogy legyen egy ilyen szokás. De lehet célt is adni ennek, és így még hatékonyabban működhet. Én például csak pakolgattam ki így a pénzeket a pénztárcámból, aztán egyszercsak összegyűlt egy görög tengerparti nyaralásra! Elég érdekesen nézett rám az utazási irodában a fiatal nő, amikor beállítottam egy köteg ötszázassal :-)

Ma már változtattam annyiban ezen a szokásomon, hogy a fémpénzeket egy idő után beváltom papírpénzre, mert iszonyat nehéz, sok helyet foglal el, meguntam a postára rolnizni, ott átváltani, tehát beváltom magamnak, DE a saját magam által helyette adott papír pénzt természetesen félreteszem… Néha átváltom a papírpénzeket nagyobb címletre, így már az utazási irodában sem néznek annyira furán (bár akkor se nagyon zavart :-)), illetve ma már online intézem az utazásaimat.

Amiért még átálltam a nagyobb címletre való váltásra, ez lélektanilag fontos – ne rögzüljön az, hogy az ember filléreket, forintokat képes csak félre rakni, nagyobb összegeket nem. A papír címletek már mintegy üzennek lélektanilag, hogy tudsz te egyre többet, és egyre jobban is :-)

Kreatív lehetsz abban is, hogy miben gyűjtöd és hol a tartalék pénzedet. Ezzel kapcsolatban volt a GazdagNők honlapon egy pályázat – szerintem szenzációs dolgokat írtak, küldtek be a nőtársaink: itt meg tudod nézni, és akár ötleteket is meríthetsz, miben tárold a félretett “aprókat” –>>

Nagyon tetszett, és ezt te is átveheted, hogy olyan alakú dobozba, tárgyba rakják a pénzt, ami szintén szimbolizálja a gazdagságot. Minden olyasmi gazdagság jelkép is amúgy, amiből sok van – pl. halpikkely, napraforgómag, kaptár. Tehát halas, méhecskés edény, napraforgós képpel díszített doboz kiváló pénz-perselynek. FONTOS: minél több sok jó érzés kötődik a perselyedhez, annál könnyebb jó érzéseket is kialakítani a pénzzel kapcsolatban.
Egyébként a tapasztalat azt mutatja, akik így elkezdenek játszogatni, és szokást kialakítani, gyakran észre sem veszik, hogy hiányzik ez a pénz. Tehát az apróbb pénzektől, a folytonos spórolástól, amikor a “nincs elég pénzem” aggodalma, a szorongás, a félelem érzése van a háttérben, ami SZŰKség gondolkodást jelent, fokozatosan el lehet jutni a BŐség gondolkodáshoz, tehát hogy van pénzem, mindig lesz is! :-)

Második trükk: spórolni azzal is lehet, ha valaki megnézi mi minden van otthon (a kamrában :-)), és elkezdi felhasználni, mielőtt a molyok megennék :-)

A harácsoló pénzügyi személyiségtípusú emberek képesek nagyon bespájzolni, begyűjteni, és aztán nehezen engednek el dolgokat. Amikor egy online kurzusomon ezt a téma szóba került, kiderült, hogy volt olyan nő, aki 20 (!) kiló mosóport talált otthon, amit ilyen-olyan akciók alkalmával vett, de volt, aki 2 hétig a legszükségesebben kívül semmit nem vásárolt a boltban (kenyér, tej és társai), mert annyi minden felhasználhatót talált (bab, lencse, tészták, különböző konzervek, rizs stb.).

A pénzügyi önismeretet is jelentenek amúgy mindezek, tehát a pénz lélektani oldalával szembesülünk ilyenkor, és üzennek nekünk arról, milyenek vagyunk, hogyan viszonyulunk a pénzhez, milyen érzelmekkel viseltetünk iránta.

A pénz 3 arca

Jómagam hármas megközelítéssel élek mindig, a pénz esetében is, és tapasztalatom szerint ez beválik/bevált. Tehát a pénznek van racionális, lélektani és spirituális vetülete. Nézzünk néhány példát erre a fentebb leírtakhoz kapcsolódva:

1. racionális, amikor félreteszem a pénzt, kialakítok valamilyen hétköznapi praxist, mindennapi gyakorlatot tehát,

2. lélektani oldala, ha ehhez megfelelő a lélektani hozzáállásom – például láttam, hogy a nagymamám borítékba pakolgatta a pénzt, vagy ha negatív mintát kaptam, mert a családban valaki szórta a pénzt, képtelen volt takarékoskodni, akkor ezt át tudom írni.

Ezeken a szinteken a pénz olyan valami, mint amiből véges mennyiség áll rendelkezésre – ezért vannak félelmeink, aggodalmaink (lélektani vonatkozás ez is, a pénz-érzelmek világa), viszont

3. spirituális/szellemi szintről nézve a pénz az energia egyik megnyilvánulási formája, eszköz, ami folyton áramlik. Kell, hogy forogjon, mozogjon, mert különben olyan az egész, mint amikor beposhad egy tó. Meg kell tanulnunk nyugodtan elengedni a pénzt, mert csak így tud visszaáramlani hozzánk! Ha szorongva fizetjük ki a csekkeket, bűntudatunk van amikor mi, nők magunkra költjük pl. a gyerekeink helyett, akkor ezzel alacsonyabb rezgéseket bocsátunk ki, és a vonzás törvénye alapján a pénz hiányát “vonzzuk vissza”.

Egy pénzvonzó, bőségtudatos praktika álljon is itt mindjárt! ;-)Tarthatsz nagyobb címletet állandóan a pénztárcádban, DE nem költöd el! Viszont a tudat, hogy VAN a pénztárcádban pénz, és akár el is játszol a gondolattal, hogy mi mindenre költhetnéd, ha akarnád, nos ez egészen más rezgést bocsát ki – örömöt, játékosságot, jókedvet – mintha folyton azon járna az eszed, hogy Jézusom, ezt sem vehetem meg, azt sem vehetem meg…

Fontosnak tartom megérteni/megértetni a pénznek ezt a hármas vonatkozását, mert csak így tudunk előrébb lépni, haladni a saját pénzügyi önismereti, bőségtudatosságot fejlesztő belső utunkon. Ez folyamatos önmegfigyelést igényel, mert így megtaláljuk a blokkokat, és el is tudjuk engedni (pl. egy családi mintát, egy rossz mondatot, vallás által sújkolt visszahúzó mondatokat, nőknek szóló jó tanácsokat gazdag férj megszerzésére vonatkozóan stb.) Eközben persze nem árt elsajátítani, tisztázni pénzzel kapcsolatos racionális ALAPOKAT!  Ehhez sok-sok megoldást, praktikát, gyakorlatot találsz itt –>>

 

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

0 Responses to “Spóroljunk, vagy ne? Ha aggódsz a pénz miatt…”


Jelenleg nem tudsz hozzászólni.