Vásárlással kárpótolod magadat a múltért?

„Amikor kislány voltam, apa mindig azt mondta nekünk, hogy szegények vagyunk”– meséli egy ötvenes éveiben járó nő. – „Nagyon egyszerűen éltünk, nekem nem voltak olyan játékaim, mint a többieknek. Úgy fogadtam el az életet, ahogy volt, egészen addig, amíg apám meghalt. Ekkor testvéreimmel együtt fejenként 250 000 dollárt örököltünk. Az első, amit tettem, hogy esztelenül költekezni kezdtem, olyan dolgokra szórtam el a pénzt, amiről sosem gondoltam, hogy egyszer az enyémek lehetnek. Még mielőtt felfogtam volna, a pénzt elköltöttem.”

Az ehhez hasonló történetek egyáltalán nem szokatlanok.

Lehetsz haragos azért, amit soha nem kaptál meg, vagy örülhetsz annak, ha most mindened megvan, amit valaha is akartál. Hogyha viszont az elveszett időért a pénz elszórásával, haszontalan tárgyak összevásárlásával akarod kárpótolni magad, az önbecsapás, és csak a saját későbbi pénzügyi helyzetedet sodrod veszélybe. Ez olyan, mintha mindig a múltban élnél. Fogadd el, hogy nem fogod tudni kárpótolni magad a jelenben azért, ami akkor nem volt a tiéd.

Gondolj azokra az emberekre – bizonyára a te ismerőseid között is vannak, – akik karrierjük legelején, a rendszerváltás idején, az 1990-es években óriási pénzeket kerestek. Sokan épp csak befejezték a főiskolát, egyetemet, maguk sem tudták, hogyan keveredtek az informatika, a bank- és brókervilág munkahelyeire, rövid idő alatt több pénzük lett, mint amennyiről valaha is álmodtak. Velük most mi van? Sokan felesleges és luxusdolgokra pazarolták el a pénzt, és amikor a lufi kipukkadt, ugyanúgy, vagy néha még rosszabbul állnak, mint a karrierjük kezdetekor. Ehhez hasonlókat hallani olyan lottónyertesekről is, akik az egész nyereményt olyan luxuskocsikra, utakra és házakra költötték, amelyeket sohasem akartak igazán. Nem sokkal később – jó esetben – ugyanazon a munkahelyen kötöttek ki, mint ahol a váratlan szerencse érte őket.

Nem tudod az elveszett időt kárpótolni költekezéssel. Mire jó egy csomó olyan tárgyat összevásárolni, amelynek már helye sincs a lakásodban, s csak azért megvenni azokat, hogy elmondhasd: neked már az is megvan? Ha lefoglal a pénzhajhászás miközben nincs időd kikapcsolódni, s mindent megvásárolhatsz, amit csak akarsz, azt hiszed, gazdag élet élsz?

Tippek, hogy a fenti hibákat el tudd kerülni:

  • Kérdezd meg magadtól, hogy kinek akarod mutogatni a gazdagságodat, amikor újabbnál újabb tárgyakkal veszed magad körbe? Ha a vagyonodat te magad teremtetted meg, óhatatlan, hogy olyan dolgokat is fogsz venni, amellyel a többieknek akarod megmutatni, hogy „jó helyzetben vagy”. De ha apádnak akarod megmutatni, aki mindig is azt mondta, hogy nem fogod semmire sem vinni, vagy pedig a szomszédok irigy tekintetére vágysz, és nem azért vásárolsz, mert igazán szükséged van rá – ez a motiváció végül a valóban gazdag élettől foszt meg.
  • Tervezd meg, hogyan fogod elkölteni az örökségedet. Legyen az öröklés meglepő fordulat az életedben, vagy pedig már tudott, és várt esemény, az örökséged lehet az utolsó, hogy nagy összegű vagyonhoz juss. Ha mindenképp úgy érzed, hogy muszáj elkényeztetned magad, egy kis összeget költs arra, ami tetszik (Figyelem! Most 5 és nem 50 százalékról beszélek!) S ha ezt letudtad, gondold végig, hogy a többit hogyan tudod jövőd érdekében legjobban befektetni.
  • Térj vissza értékeidhez. Az igazán gazdag életbe nem a tárgyak birtoklásán keresztül visz az út. Sokan tudjuk már, hogy a vagyon illuzórikus dolog. Egy végzetes betegséggel, vagy egy gazdasági válsággal az egész eltűnhet. A valódi értékrended szerint és ne fizetésed mértéke szerint élj.


A fenti részlet Lois P. Frankel A rendes lányok miért nem lesznek gazdagok című könyvből való. S ez a könyv hozzásegíthet téged, hogy ne csak a fenti hibákat ne kövesd el, hanem azokat sem, amelyek tipikusan a nőkre jellemzőek.

A könyvről itt tudhatsz meg sokkal többet, s meg is rendelheted (igen: online ;-)), de INGYEN letöltheted egyik fejezetét itt: klikkelj! —>>

 

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

1 Response to “Vásárlással kárpótolod magadat a múltért?”


  • Kedves Ida!

    Köszönöm, hogy ezt megosztottad!Nekem azt hiszem, ennek a fejezetnek az elolvasása hozta el a várva várt áttörést két hete. Azóta száznyolcvan fokos fordulatot vett a költségvetésem és a mindennapi kiadásaim is… :) Végre úgy érzem, kezdem uralni a helyzetet! Ekkor esett le ugyanis a tantusz, hogy mit is művelek én tulajdonképpen vásárlás címén. Iskolák miatt nagyon korán elkerültem a szülői házból,heti zsebpénzt kaptam, ami legtöbbször a hol ilyen-hol olyan kollégiumi koszt feljavítására és a kötelező pénteki bulizásra, majd hazautazásra volt elég, és így is rendszeres vitatéma volt, mennyit visznek el a tanulmányaim a közös kasszából. Tényleg sok volt, nem hibáztatom a családomat. Emiatt állandó bűntudatom volt, ha sikerült kikönyörögnöm ruhapénzt, és ez a rossz érzés hajszolt bele a felnőttkori túlkapásaimba. Amikor elkezdtem keresni, madarat lehetett volna velem fogatni, amiért már nem kellett bűntudatot éreznem, hogy a családom pénzét költöm szép ruhákra – költöttem viszont nem sok bölcsességgel a sajátomat. Adósságot vagy nagy hülyeséget ugyan nem csináltam, de a sok-sok egyszer hordott cipő, ruha szembesít naponta azzal, ez így nem mehet tovább. Nem fogom átírni azokat az éveket, fel kell nőjek a pénzügyi önállósághoz és a hosszútávú terveimhez is. :-)Köszönöm a “támogatásod”!!!

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.