Hogyan spóroljunk? Tippek 1.

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy PénzAngyal online kurzus :-) Hogy hogy jön ez ide? Többen kérdezték a résztvevők közül, hogyan lehet csökkenteni a kiadásokat, könnyíteni a nehéz pénzügyi helyzeten? S erre a kérdésre válaszoltam a pénzangyalos levelezőlistán, de gondoltam, megosztom többekkel – itt a blogon is. :-) Kezdjük is hát el!

A kiadások csökkentését pénzracionalizálásnak is hívhatjuk, szerintem, és nyugodtan.
FONTOS kérdések indulásképpen a következők:

  • pontosan tudja-e mindenki a kiadási tételeit? Ennek vezetése nélkül ugyanis nem megy a pénzek racionalizálása.
  • Pontosan kell továbbá látni azt is, hogy MIRE MENNYI megy el = mennyit költünk bizonyos tételekre…
  • Azt is kell tudnunk, hogy pazarlóak vagyunk-e…

Szóval a bevétel-kiadások vezetése nem igazán kerülhető meg.

Hogyan spórolhatunk – nézzünk néhány példát erre!

1.  Átnézhetjük pl. a kiadásoknál az internetköltségeket, a telefonköltségeket. Többször előfordul, hogy a szolgáltatók újabb díjcsomagokat alakítanak ki, amik kedvezőbbek, DE nem tudunk róla! Érdemes rendszeresen tájékozódni, és átrakathatjuk magunkat másik csomagba. Vagy igenis visszafoghatjuk a telefonálásokat, illetve találhatunk arra is kedvezőbb lehetőségeket.
Mi a szűkebb családomban egy olyan szolgáltatást vásároltunk pluszba, ami fejenként néhányszáz forint csupán havonta, DE INGYEN tudunk bármennyit telefonálni egymással! S kiket akarsz leginkább elérni a mobilodon? Nyilván a számodra legfontosabbakat, ezért is érdemes keresni egy ilyen szolgáltatást, természetesen minél kedvezőbbet… Ha pedig vállalkozó vagy, ott is vannak jó anyagi  megoldások (lásd flották).

A vezetékes telefonomon is van egy kedvezményes díjcsomag, és ezt messzemenően ki is használom. Összegyűjtöm a telefonálni valóimat, és a vezetékesről intézem ezeket – nagyon ritkán telefonálok a mobilomról, ha csak valami miatt nem sürgős v. fontos!  Az “alap” telefonálásra ott van a vezetékes kedvezményes vonal = ez a hozzáállásom :-). Illetve Skype-ot is lehet használni, hisz az is ingyen van, pontosabban az internetdíjjal megfizettük már amúgy is. Éljünk hát ezzel a lehetőséggel!

2. Konyha és fürdőszoba környéke…

Nézd át a hűtőszekrényedet, s őszintén gondold végig: soha semmit nem dobsz ki?
Mert megromlik, lejár a határideje…

Nézd meg, milyen tartós élelmiszerek, kozmetikumok, fürdőszobai “kellékek”: szappanok, tusfürdők stb. vannak otthon, ÉS amíg ezeket el nem használtad, addig NE vegyél újakat! Sokszor mozgat bennünket a megszokás…

Ne használj tusfürdőt, a szappan sokkal olcsóbb, mert továbbtart.

Ne vegyél öblítőt, a 8-10%-os ecet ugyanúgy megteszi – én is ezt használom most már hónapok óta.

Mosópor helyett vegyél mosószódát, mosódiót – ugyanúgy tisztít, csak meg kell szokni, meg kell tanulni. Mosódiót használok a színes ruhákhoz, mosószódát a világosakhoz.

Ne szégyellj, ha ajándékozási alkalom lesz, kérni.. olyasmit, amire szükséged van, ill. örülj, ha kapsz például kozmetikumokat, és használd el őket (vagy ajándékozd tovább, így nem kell ajándékra költened).
Tipp: minden tubusos kozmetikumot, fogkrémet, gyógykrémet, ha már nehezen lehet kinyomni a tubusból, akkor annak tubusát vágd ketté. Meglepődsz, ha még nem próbáltad, mennyi marad benne, amit mind fel lehet használni! Ilyenkor arra is gondolok, h. hány ember munkája van benne, és pocsékolom a belefektetett energiájukat, károsítom a földet (mert többet kell mindenből termelni, és aztán ott a hulladék is, ami sokszor nehezen bomlik le stb.).

Vigyél mindig magaddal vásárlásnál otthon lévő nylon szatyrot, ruha szatyrot (sokszor kapunk ilyen reklámszatyrokat, v. készíts magadnak varrás nélkül ilyen ruha szatyrot, ha nem tudod, hogyan kell, szóljál itt a hozzászólásokban, s megírom :-)) – szóval soha ne fizess a boltban nylon zacskókért/szatyrokért.

S még egy fontos tanács: listával menjél a boltba, ÉS jóllakottan! :-)

Ha spórolási praktikáknál többet szeretnél tudni, akkor PénzTündérünk segítségével ragyogóan fejlesztheted magán pénzügyeid menedzselését! MOST ráadásul különleges kedvezménnyel, de csak maximum 15 főnek! ;-) Itt találod a további részleteket, klikkelj ide érte! –>>

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

4 Responses to “Hogyan spóroljunk? Tippek 1.”


Jelenleg nem tudsz hozzászólni.