Leány gyöngy fülbevalóval, azaz egy anyagilag kiszolgáltatott fiatal nő története csodálatos filmben “elbeszélve”

Lany gyongy fulbevaloval festmeny Vermeer 250px-Johannes_Vermeer_(1632-1675)_-_The_Girl_With_The_Pearl_Earring_(1665)Lenyűgöző alkotás a Leány gyöngy fülbevalóval című színes, magyarul beszélő, angol-luxemburgi életrajzi dráma (95 perces, 2003-ban készült). Gazdagítsd magadat felemelő kikapcsolódásként azzal, hogy megnézed!

“A Leány gyöngy fülbevalóval (vagy Turbános nő – hollandul Het Meisje met de Parel) Jan Vermeer van Delft holland festő festménye ~ írja a Wikipédia. ~ A kép 1665 körül készült, klasszikus egyszerűsége, utánozhatatlan színei, finom szerkesztése miatt Vermeer festészetének egyik legegyszerűbbnek tűnő, legletisztultabb, legérettebb alkotásának tartanak, a holland arcképfestés olyan csúcsának, amelyhez csak Rembrandt portréi hasonlíthatók. A kép jelenleg a hágai Mauritshuisban található. A képet sejtelmessége miatt az Észak Mona Lisájának is nevezik néha.”

De miről szól a film maga?

A film voltaképpen egy anyagilag kiszolgáltatott fiatal nő története.

A tizenhét éves Griet (Scarlett Johansson) édesapja megvakul egy kemence felrobbanásánál, ezért a lány kénytelen cselédnek szegődni a festő, Johannes Vermeer (Colin Firth) családjához. A lány kortalan szépsége felkelti a festőművész érdeklődését, és bár neveltetésük és társadalmi helyzetük gyökeresen más, a mester észreveszi Griet ösztönös tehetségét, és fokozatosan beavatja őt művészetének titokzatos világába.  Sőt:  Vermeer ráébred, hogy Griet ösztönösen megérti a színek és a fények kompozícióját, és lassanként bevezeti a festményeinek világába is. Amikor anyósa, Maria Thins (Judy Parfitt) észreveszi, hogy Griet lett Vermeer múzsája, veszedelmes döntést hoz.
(A szöveg forrása: Youtube, Wikipédia)

A 2 főszereplő: Colin Firth (Johannes Vermeer) és Scarlett Johansson (Griet). A filmet pedig itt tudod megnézni  (forrás: YouTube):

Ha kreatívitással gazdagítanád magadat, ha vonzanak a művészetek, akkor jelentkezz ingyenes kreatív hírlvelemre itt:  www.gazdagnok.hu/chi-kreativ

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

1 Response to “Leány gyöngy fülbevalóval, azaz egy anyagilag kiszolgáltatott fiatal nő története csodálatos filmben “elbeszélve””


  • Kedves Ida!

    Köszönöm szépen! Nagyon tetszett a film. Nem csak a lány anyagi függetlenségéről szólt számomra ez a film. Egyszerre volt nagyon érzéki, modell, és festő között a viszony. És persze a prűd gondolkodásmódot is nagyon jól szemléltette a film rendezője. Szóval nagyon tetszett a film.

    Kitty

Jelenleg nem tudsz hozzászólni.