Jótékonyság ~ pénzben, kreativitásban…

Hosszan állt a nők sora a főváros egyik belvárosi utcáján egy földszinti bejárat előtt. Többször láttam ezt esténként, amikor hazafelé tartottam, és el nem tudtam képzelni, hogy miért állnak ott a nők. Volt köztük mindenféle: jól öltözött, de enyhén szólva több kissé „lepukkant” kinézetű is. Aztán kiderítettem: egy női hajléktalan szálló várta őket éjszakára… Megtudtam, a szállót egy alapítvány működteti.

auto neveto okkersargas barnas grafika OpenClipArt cyberscooty-cartoon-carEgy női munkaerőpiaci konferenciánk után több doboznyi szendvics megmaradt – túlbiztosítottuk magunkat. Megkértem a minket hazaszállító autóst, hogy tegyen egy kis kerülőt, s beadtam a hajléktalan női szállóra a még mindig friss ennivalót. Örültek neki, s köszönték szépen. Aztán többször vittem ruhákat a hajléktalan női szállóra. Akkor már tudtam, hogy este hat óra után nyitják ki, és este 10-ig lehet bemenni, mármint a hajléktalan nőknek – hát, ha még van hely. A ruhákat, más adományokat persze le lehetett adni akár este 10-ig is.

Mennyit és hogyan adományozzunk?

Amikor nők és pénz témával kezdtem foglalkozni, akkor nemcsak olvastam a szakirodalomban, hanem jómagam is tanítottam, célozzuk meg, hogy a megmaradt havi jövedelmünk 10%-át adományozzuk általunk fontosnak tartott célra, illetve ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor amennyit tudunk, annyit adjunk pénzben… De végezhetünk önkéntes munkát, támogathatunk „természetben” is. Nyilván illik jó példával elől járni, s amikor havi rendszerességű pénzbeli adományozásra szántam magamat nem volt kérdés számomra, hogy annak az alapítványnak küldöm állandó megbízással az adományozásra szánt pénzösszeget, amelyik ezt a hajléktalan női szállót működteti. Nem ismertem ott senkit, ők sem ismertek engem, és rendjén is volt ez a fajta „névtelenség” – úgy éreztem. Ám egy napon csengett a telefonom, és az alapítvány igazgatója hívott. Kiderült, hogy még a női civil szférában eltöltött éveimből ismerős volt neki a nevem, és meg is talált az interneten. Látta, hogy nők és pénz témával, meg a nők önismeretének mélyítésével, önbizalmának növelésével foglalkozom. Váltottunk pár szót, kellemes beszélgetés volt, s hívott, hogy látogassam meg őket, személyesen is ismerkedjünk meg…

Nem várt fordulat

penz erme kicsi 1888-o-morgan-1211541-mSok idő, több hónap eltelt a beszélgetést követően. Lehet, hogy közben vittem még ruhákat a szállóra, és ment rendszeresen továbbra is a pénzbeli adomány. Amit a magam részéről – ahogy tanítják, és ahogy magam is vallom – úgy kezeltem, mint egyfajta költséget, jó értelemben. Tehát nem annak alapján küldtem, hogy majd jut abból, ami marad – mert tudott jól tapasztalatból, hogy ez így sosem működik -, hanem eleve fix kiadásként kezeltem. Mégpedig örömteli fix kiadásnak, mert tudtam, hogy jó helyre megy a pénz, meghagytam ugyanis, hogy a hajléktalan női szállóra fordítsák – ott persze arra, amit az alapítvány vezetői, munkatársai jónak tartanak. Év elején megkaptam mindig a kötelezően kiadandó igazolást az adományomról… Aztán megint csengett a telefonom, és ismét az alapítvány igazgatója hívott.

Pályáztak – mondta, és hogy számítanának rám, vállalom-e. Természetesen örömmel vállaltam. Így kerültem immáron trénerként, kis csoportos tanácsadóként egy olyan projektbe, amelyik a hajléktalan nőket igyekezett az utcáról visszasegíteni a munkába. Nagyon izgalmas volt számomra közvetlen közelről megismerni a hajléktalan nők maroknyi csoportját, akik a pályázati projekt kedvezményezettjei voltak, és együtt dolgozni velük… Látni, ahogy változnak, megtapasztalni az ellenállásukat, a kilépéseket ebből, vagy a visszaeséseket. Tanulságos folyamat volt valamennyiünknek, s igazán jó érzéssel töltött el, hogy mennyire elégedettek voltak a résztvevő nők a velem töltött alkalmakkal.

Kreatívkodás – felejthetetlen élményekkel…

Később megismertem más hajléktalan nőket is, amikor karácsony előtt immáron önkéntes munkában kreatívkodásra, azaz csoportosan karácsonyfadíszek készítésére vállalkoztam. Egy felhívásomra a saját ügyfeleim közül hárman is csatlakoztak ebben hozzám, aminek nagyon örültem. A hajléktalan női szállóról 9 nő jelentkezett, s három csoportban három különféle díszt készítettünk nagyon nagy összhangban, örömben. Életem legizgalmasabb karácsonyfadísz-készítése volt, sosem fogom elfelejteni.

paverpol kis befottes uvegek RES CSAO 3 db ciklamen arany Chi felv Jotekonysag SzigetAztán az idén újra csengett a telefonom, és ismét az alapítvány igazgatója volt. Elmondta, hogy olyan jók voltak a visszajelzések, hogy ismét szeretnének együtt dolgozni velem, de ezúttal a családok átmeneti otthonában lakóknak kellene programokat vezetnem pénzkezelés, álláskeresés témákban… Ma ezek a programok még zajlanak, sőt: e sorok írásakor épp a szülőklub zárására készülünk, mert még e feladat elvégzésére is felkértek. És a kreativitás mint lélekemelő „adomány” itt is megjelent, ezúttal azonban a paverpolos textildekoráció formájában. Imádják a családok átmeneti otthonában lakók, és csodaszép alkotások kerültek ki a kezeik közül. Meg is ígértem, hogy a program végeztével sem szakadunk el egymástól: „természetbeni” jótékonykodásként megyek vissza hozzájuk „paverpolozni”, hogy újabb textildekorációs csodákat készíthessünk látszólag hasznavehetetlennek ítélt dolgokból.

Kreatív lelki egészségőrként előadásaimon, tréningeken arról beszélek, mire kell különösen figyelnie a nőknek a pénzkezelésnél és a jótékonykodásnál, milyen tipikusan NŐI hibákat NE kövessenek el, hogyan bánhatnak kreatívan a pénzügyeikkel, és a kreativitás, a kézzel végzett tevékenység miként gazdagíthatja őket, és hathat ki JÓ(l)létükre.

FONTOS linkajánló

Kreatív ingyenes ismertető sorozat a paverpolos textildekorációról itt –>>
GazdagNők hírlevél ingyenesen itt –>>
Ingyenes pénzügyi tervezés e-leckesorozat itt –>>


Chi *** Csapó Ida
nők és pénz specialista
kreatív lelki egészségőr

(Az írás megjelent a 2013. szeptemberi Jótékonyság újságban)

 

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

0 Responses to “Jótékonyság ~ pénzben, kreativitásban…”


Jelenleg nem tudsz hozzászólni.