A nők sebezhetőbbek, ha a megélhetésükről van szó

konyvek szinesek levegoben lebegnek openclipart Book graphic extraction 1~ a Világgazdaság című napilaptól érkezett a felkérés, s Olasz Júlia kérdéseire válaszolva született meg ez a nyilatkozat… Szolgálja pénzügyi EGÉSZségeteket! :-)

 A sikerhez szükség van az önismeretre
2014. 10. 17. Világgazdaság ~ szerző: Olasz Júlia

Csapó Ida különleges hivatást választott: női pénzügyi önismereti trénerként abban segíti az ügyfeleit, hogy felfedezzék a személyiségükben rejlő gátakat, és ezeket lebontva anyagi értelemben is sikeressé váljanak.

Nemcsak háziasszonyok, hanem vállalkozók és könyvelők is szép számmal beiratkoznak pénzügyi önismereti tréningekre, hiszen azért, mert valaki egy cégnél a pénzügyeket kezeli, még nem biztos, hogy a magánéletében is jól boldogul – mondja Csapó Ida női pénzügyi önismereti tréner. – Az üzleti életnek megvannak a szigorú keretei, a privát pénzügyeinkben azonban már erőteljesebben befolyásoló tényező a személyiségünk, és nagyobb szerepet kapnak az érzelmek is. Egy cég nem teheti meg, hogy ne vezesse a bevételeit és a kiadásait, hogy ne készítsen pénzügyi terveket. Nem értem, miért gondolják sokan, hogy ezt magánemberként megengedhetik maguknak – mondja a szakember.

– A pénzügyi önismeret két részből tevődik össze…

… a személyiségjegyeink és a pénzzel kapcsolatos hiedelmeink alkotják. Fontos, hogy megismerjük és kellő tárgyilagossággal tudjuk szemlélni ezeket. A tréningek nem önostorozásra ösztönöznek, hanem arra, hogy a meglévő tulajdonságainkból hozzuk ki a legjobbat, és a résztvevők eszközt kapjanak a változtatáshoz. Az itt megszerzett ismereteket később át lehet ültetni az üzleti tevékenységükre is. Érdekes és érdemes megvizsgálni például, hogy egy cégvezetőnek milyen típusú a gazdasági igazgatója, az üzletfelei vagy a menedzsment tagjai. Ha tudjuk, hogy melyek az erősségeink és gyengéink, már a megfelelő kollégák kiválasztásával is rengeteg konfliktust elkerülhetünk – állítja Csapó Ida.

A tréningek része az is, hogy különböző gyakorlatok segítségével a résztvevők felfedezzék, milyen önkorlátozó mondatokat használnak nap mint nap, ezek ugyanis tudat alatt akadályozzák, hogy sikeres vállalkozók, és biztos anyagi hátterű emberek legyenek. Ilyen például: „sosincs elég pénzem”, „nekem erre nem telik”, „a pénz nem boldogít”, „piszkos anyagiak”, „válság van”. Ezek az önkorlátozó mondatok önbeteljesítő csapdát jelentenek, de a tréner szerint tudatosan ugyanúgy átalakíthatóak, ahogy a személyiségjegyekben rejlő negatívumok is.

Pénzügyi önismeretről még többet megtudhatsz itt! –>>

– Amikor elkezdtem pénzügyekkel foglalkozni és ezzel kapcsolatos dolgokat tanulni, felismertem, hogy a nők pénzügyi területen különösen sérülékenyek. Egyrészt a világon mindenhol alacsonyabb a jövedelmük, mint a férfiaknak, még a jellemzően női szakmákban is. A gyerekszüléssel ez a szakadék tovább mélyül, még a vezetői pozíciók esetében is. Ha egy nő gyermeket vállal, töredezetté válik a karriergörbéje, a fizetése pedig elszakad a férfiétól, aki ez idő alatt is halad a ranglétrán, és szakmai tapasztalatokat szerez. Az alacsonyabb fizetés kevesebb megtakarítást és alacsonyabb nyugdíjat eredményez. Ezzel együtt a nők várható élettartama magasabb a férfiakénál, Magyarországon ez 6­8 évet jelent, amíg a nőknek egy nyugdíjból kell megélniük. Ha nem tanulnak meg időben bánni a pénzzel, nagyon nehéz élet vár rájuk – állítja Csapó Ida.

Pénzügyi személyiségtípusok

1. Költekező
Jellemzője, hogy ha van egy kis pénze, azt önfeledten és boldogan elkölti. A személyisége pozitív oldala, hogy jó szívvel tud pénzt kiadni, szívesen ad másoknak is, könnyen vásárol ajándékokat. A veszélye, hogy aki költekező, az általában könnyelmű is, érzelmi alapon kezeli a pénzt, könnyen eladósodik. Ő az, aki a hónap végén nem tudja, mire ment el a pénze.

2. Spórolós
A költekező ellenpólusa, aki fogához veri a garast. Pozitív jellemvonása, hogy képes a takarékoskodásra, nem pazarol. Hátránya, hogy nagyon nehezen költ magára, a mások által alapvetőnek tartott dolgokat is drágának vagy luxusnak tartja. Bár vannak megtakarításai, azok egy bankszámlán pihennek, nem foglalkozik velük.

3. Dorbézoló
A költekező és a spórolós különleges keveréke, akinek pozitívuma, hogy képes pénzt félretenni, de amikor elege lesz a takarékoskodásból, akkor hirtelen elkölti az egészet, vagy még annál is többet. Bár meglenne az esélye arra, hogy biztos anyagi háttérrel rendelkező ember legyen, az anyagi helyzete mégis folyton ingadozik.

4. Harácsoló
Az életében központi helyen szerepelnek az anyagiak, számon tartja, hogy mekkora a vagyona. Abban különbözik a spórolóstól, hogy ő tudatosan kezeli a pénzét, informálódik a befektetési lehetőségekről, tisztában van az elérhető haszonnal. Előnye, hogy tud takarékoskodni, képes nagyban gondolkodni, hátránya, hogy egyedül dönt, nem hajlandó beavatni másokat a pénzügyekbe, sérülékennyé teszi, hogy a pénz megléte biztosítja számára a hatalom érzését maga és mások számára.

5. Aszkéta
Az a típusú ember, akinek bűntudata van, ha pénzhez jut. Rendkívül önfeláldozó, pozitív jellemvonása, hogy szívesen ad másoknak – ez azonban könnyen negatívba fordul, amikor a saját kárára teszi ezt. Sok közöttük az olyan nő, aki maga is kevés pénzből él, mégis támogatja erőn felül akár a felnőtt gyerekeit is.

6. Menekülő
Ez a típus egész egyszerűen nem akar foglalkozni a pénzzel, és hacsak tragédia nem történik, nem is aggódik miatta. Ez a személyiségtípus nem él meg az üzleti szférában, vagy ha mégis vállalkozásba kezd, annak még egy jó pénzügyessel is meglesz a böjtje. Idővel a magánéletben is komoly problémákkal szembesülhet.

A pénzügyi önismeretről még többet megtudhatsz itt! –>>

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

0 Responses to “A nők sebezhetőbbek, ha a megélhetésükről van szó”


Jelenleg nem tudsz hozzászólni.