Hogyan oszd be a pénzt?

Tedd örömmel, lásd értelmét!

penz fem ermek 3 nagy toronyban sxc 1155329_62756779A pénzkezelés folyton visszatérő téma, úgy tapasztalom az ügyfeleimnél, de a magánéletemben a környezetemben is. A legnagyobb dilemma, hogyan osszuk be a pénzt. Szerintem ezt lehet élvezettel, örömmel csinálni – magyarul szeretni is akár. Nem baj, ha esetleg furcsállod ezt a véleményemet, majd a végére – remélem -, hogy egyet fogsz velem érteni.

Első lépésben mindenkinek rá kell jönnie, milyen a pénzügyi karaktere. A személyiségteszt megmutatja, mi vár az illetőre, milyen született és milyen tanult pénzügyi stratégiákkal, tulajdonságokkal rendelkezik. S ha ezt valaki tudja, ki tudja használni, de tud változtatni is rajta, ha kell.
A pénzügyi önismeretbe, hogy kinek milyen a pénzügyi személyiségtípusa ezen írás keretében nem tudunk mélyebben belemenni, de itt további bőséges információk találhatóak: www.gazdagnok.hu/penztukor1

Pénzzel való gondos bánásmód: ez az anyagi gyarapodás egyik fő kritériuma, azaz a pazarlás visszafogása. Végig kell nézni, elemezni, min lehet spórolni és hogyan. Ez persze nagy fegyelmezettséget igényel. Ahogy már eddig is többször hangsúlyoztam, muszáj a bevétel-kiadásokat vezetni, mégpedig azért, hogy először is lássuk: vajon spontán módon, hogyan is osztjuk be a pénzt.

Nem nyerő stratégia, ha mindig minden befolyt pénzt elköltünk. Ha nem tervezzük meg előre, hogyan osztjuk be a pénzt, akkor a pénznek az a sajátossága, de inkább a saját pénzkezelésünknek, hogy bizony hónapról hónapra elúszik mind.

Persze sokan azt mondják nem attól lesz több pénzem, hogy felírom. Ez igaz! De a nyugalom amit érzel, ha tudod hol van a pénzed, eltudsz MAGADNAK számolni vele, ez a fontos. És bizony az is általános tapasztalat, hogy a tudatosabb odafigyelés megóv bennünket attól, hogy pazaroljuk a pénzt.

Nézzünk néhány alapszabályt!

  1. Nézd meg, hogy milyen tételekből állnak az állandó és változó költségeid!

Ezeket a kifejezéseket a vállalkozói üzleti tervekben használják, de nyugodtan használd te is a személyes pénzmenedzsmented terén. Állandó költségeink közé tartozik minden rezsi költség például: telefonhasználati díjak (mobil, vezetékes), gáz-, villanyszámla, közös költség stb. De élelmiszerre is biztosan költenünk kell.
Ugyanakkor változó, hogy mennyit költünk ruhára, egészségünkre, szórakozásra, kultúrára, utazásra (helyi közlekedésnél vagy nyaralásnál) stb.

  1. Kezeld költségként azokat az összegeket, amiket félre akarsz tenni!

A szakirodalomban többféle felosztást javasolnak, hogy hogyan takarékoskodj, miképp gondoskodj a jövődről. Leggyakrabban azt ajánlják, hogy 10%-ot tegyél félre az anyagi védettségedre, azaz legyen könnyen hozzáférhető biztonsági tartalékod vészhelyzetekre, 10%-ot tegyél félre befektetésre biztosítva hosszú távon az anyagi biztonságodat, pénzügyi függetlenségedet, és 10%-ot fordíts adományokra (pénzben, igen, és általad kiválasztott nemes célra például valamelyik nonprofit szervezetnek adva). FONTOS: ha nem tudod valami miatt az arányokat tartani, akkor kezdd el valamilyen kisebb százalékos megosztással! Akármilyen arányban, de kezdd el mindenképp.

Harv Eker a következő arányokat használja: 50-10-10-10-10-10. Ő azt javasolja, hogy 10%-ot fordíts a fent említett három tételen kívül a képzésre, tanulásra (!!!). Szerintem teljesen igaza van, mert – bár frázisnak tűnhet – valóban a legjobb befektetés a tudásba való befektetés. Ráadásul az élethosszig tartó tanulás az életünk 3. szakaszában, idősebb korban is frissen tart bennünket, új színt, lelkesedést és energiákat hoz az életünkbe.

És mit gondolsz T. Harv Eker mit javasol, hogy a maradék 10%-ot mire költsd? Nem fogod kitalálni!

kovek egyenes torony tenger felhok hatter pasztell szinek szurkes feher vilagos kek 605551_zen_still_life_Szórakozásra, magad kényeztetésére! Remélem tetszik. Szóval tégy úgy ebből az összegből, mintha már megengedhetnéd magadnak azt, amire vágysz! Például menj el egy étterembe, ha erre vágysz kényeztetésképpen, és ne azt nézd, melyik a legolcsóbb étel, hanem azt válaszd ki, amire valóban fáj a fogad – úgy engedd meg ezt magadnak, mintha bőven volna pénzed. Vagy menj el egy kényeztető masszázsra, vagy egy olyan koncertre, amiről korábban azt gondoltad, nem engedheted meg magadnak az árát.

A pénzkezelés, a pénzbeosztás egyik legnagyobb titka ugyanis az, hogy örömödet kell benne lelned, látnod kell az értelmét. És hidd el, mindjárt segít ez a bizonyos 10%, amit a magad kényeztetésére, kikapcsolódásodra kell költened – méghozzá kötelezően! ;-)

Ez a százalékos eloszlás egy ideális állapotot mutat – vagy mondjuk igy: lehet EZ a cél, majd. Most, ha az arányokat nézed, akkor lehet legelőször erre törekedni. De kialakíthatóak másfajta arányok egyéni igényeid, szükségleteid alapján.. Legelőször az a fontos, hogy bármilyen kicsi összeggel tartalékképzés mindenképpen elkezdődjön bármilyen életkorban és élethelyzetben legyünk is, mert hogy ennek a jó szokásnak a kialakítása  rendkívül lényeges az öngondoskodásunk miatt is.

Tehát tégy úgy, mintha gazdagabb lennél, mint most vagy! Engedd ezt meg magadnak – szerintem nyugodtan! ;-)

Még több itt, hogy még sikeresebb legyél pénzügyeid menedzselésében –>>

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

0 Responses to “Hogyan oszd be a pénzt?”


  • No Comments

Leave a Reply

You must login to post a comment.