Háromféle pénz

– A lánya volt? – kérdezem Ibolya nénit, aki ül a kórházi ágya szélén.

Kicsit meggörbült, idős asszony, tizenöt centivel kevesebb vagyok már, mondta egyszer, ősz haja rakoncátlanul szana-szét áll.

– Igen, az: a fiatalabbik. Lehet, hogy megharagudott rám.

– Mert?

csizma fuzos hasznalt mar riding-boots-1422373– Felér egy óvodással. Ahogy viselkedik. Messze van egy érett embertől. Most is látom ám a lábán, hogy új csizmája van. Pedig annyi van ám neki! Ha szóváteszem, akkor az a válasz, felnőtt, azt csinál a pénzével, amit akar. Persze, de hogy nem tudja kezelni, az is biztos! Nem is értem, miért ilyen. Mert nálunk ezt nem láthatta sosem. Én megtanultam anyámtól, hogy háromféle pénz van: háromféle dolog az, amire költeni lehet: a szükségesre, a hasznosra és a kényelmesre. Ő meg mit csinál? A kényelmére költ legelőször! Aztán meg jön, hogy nem tudja a rezsit kifizetni.

– Lehet, hogy nem kéne neki pénzt adni, hogy megtanulja tényleg kezelni – próbálom közbeszúrni, de Ibolya nénit annyira érzékenyen érintheti ez a kérdés, hogy csak mondja tovább.

– A múltkor is megyek a csekkekkel, és összefutok a szomszéd asszonnyal. Kérdi: hova megyek? Mondom a postára, adom fel a fizetnivalókat. Kikerekedik a szeme: nyugdíjfizetés előtt Neked ennyi pénzed van? Hát jól is néznék ki, ha nem lenne – néz rám Ibolya néni. – Én tényleg megtanultam anyámtól, hogy először a szükségeset kell kifizetni.

Hogy mi számít hasznos dolgokra költendő pénznek, azt nem tárgyaltuk ki Ibolya nénivel, de ki-ki végiggondolhatja, megtippelheti. S ha valaki valóban jól akarja beosztani a pénzét,  ahhoz ragyogó segítséget kaphat itt: klikk ide a továbbiakért →>

http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/delicious_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/google_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/facebook_48.png http://www.gazdagnok.hu/wp-content/plugins/sociofluid/images/twitter_48.png

Kapcsolódó cikkek

0 Responses to “Háromféle pénz”


  • No Comments

Leave a Reply

You must login to post a comment.