Mi az az RSS?

Akarsz azonnal értesülni a GazgagNők.hu honlapra frissen felkerült írásokról, információkról, hogy ne maradj le semmi fontos dologról? Nos, ebben segíthet számodra az RSS.

Az RSS egy olyan technológia, amit világszerte az internetezők milliói használnak már. Megkönnyíti számodra az információszerzést azokról a honlapokról, amelyeket fontosnak tartasz.

A honlapok úgynevezett RSS-csatornáira történő feliratkozásoddal be tudod állítani, hogy honnan akarod megkapni a friss híreket. Így rengeteg honlap híre, illetve számtalan blog bejegyzése hamar eljut hozzád, ráadásul egyetlen felületen hozzáférhetők, kezelhetők lesznek számodra – hát nem nagyszerű? :-) Nem kell mindegyiket végiglátogatnod, egy helyen meg tudod nézni valamennyi webes információt, ráadásul akkor, amikor akarod, azaz amikor időt szánsz rájuk.

És le sem maradsz semmiről, mert az RSS megkímél attól, hogy kedvenc weboldalaidat rendszeresen látogasd az időközben oda felkerült új tartalom ellenőrzése miatt, és e-mailben sem kell külön értesítést kapnod erről. Mert a másik, korábban megszokott verzió az e-mailes értesítés volt, és még ma is elterjedt a honlapokra felkerült új tartalmakról. Természetesen választhatod ezt is. Ilyenkor azonban az e-mailes postafiókodban a feliratkozásokat követően egyre több e-mail sorakozott, vagy sorakozik. Ha az RSS-t választod, akkor az e-mail rendszered nem telítődik további e-mailekkel. Érdemes lehet tehát kipróbálnod ezt az új technikai hátteret.

A feliratkozáshoz be kell írnod a csatorna, azaz a honlap címét egy olvasóprogramba, vagy a , illetve az , (esetleg az  ) ikonra kell kattintanod a böngésződben.

rssMa már az RSS-t kedves, jópofa ikonok is jelzik – mi is másfajtát használunk a GazdagNők.hu-n, hogy figyelemfelkeltőbb, a honlaphoz jobban illeszkedő legyen.A GazdagNők.hu honlapján erre az ikonra kell kattintanod az RSS-használat elindításához.

Ahogy a Vikipédiában olvasható számos RSS-csatorna (RSS-hírfolyam, vagy RSS feed, ejtsd: ereses-fíd) megjeleníthető webes felületen (például Netvibes, Google Reader), vagy az olvasásukra szolgáló programmal, ún. aggregátorral. Én a Google Reader-t használom, ehhez azonban kell rendelkezned Google-fiókkal (javaslom, mert a Google-nak rengeteg nagyon hasznos szolgáltatása van, amely az online munkaszervezést megkönnyíti – tervezzük ezek oktatását is, mert egy lelkiekben és anyagiakban gazdag nőnek :-) sokféle, korszerű eszközt kell tudnia használni a stresszmentes élettervezéséhez és életszervezéséhez, anyagi függetlensége megteremtéséhez).

Általában ma már a böngésző- és levelezőprogramok is tudják kezelni az RSS-csatornákat. A böngészők közül a Mozilla Firefox (a 2.0 változattól), az Opera, az Internet Explorer (a 7-es változattól), és a KHTML (Konqueror, Akregator) támogatja az RSS-t. Az ilyen programok az adott (állítható) időtartamonként (általában 10 perc) frissítik az összes RSS-t, így a felhasználó viszonylag gyorsan értesülhet az új hírekről.

Ha mélyebben érdekel, akkor a Vikipédiában is olvashatsz az RSS-ről – én is ennek alapján is készítettem a fenti ismertető írást az RSS-ről: http://hu.wikipedia.org/wiki/RSS_(fájlformátum)

Köszi Vikipédia! :-)