Sarti története

Sarti községe Halkidiki félszigeten található, a Sithonia prefektúrában. Ez a görög tengerparti falu lesz a GazdagNők 1. BőségTeremtő Női Elvonulásának a helyszíne (az utazással együtt 10 napos programról itt találsz bővebben információt –>>)

Kik a lakói? Mivel foglalkoznak?

Miután a Márvány-tengeren található 20,6 km2 területű, törökországi Ofiousa (AFIS) nevű szigetet elpusztították, a kisázsiai menekültek Lavrion-ra menekültek, de hamarosan a Görög Állam tájékoztatta őket, hogy van egy bőséges termőfölddel és halászati adottságokkal rendelkező hely Chalkidikin – így települt be 1923 és 1925 között e-földrajzi régió. A falu jelenlegi neve: Sarti.

A történelmi adatok szerint Sarti királya, Sartio vagy Sarti élt ezen a területen, aki megalapította Sartoupoli államot, mely elsüllyedt.

Sarti jelenleg körülbelül 1000 lakossal rendelkezik, óvóda és iskola működik a faluban, illetve egy fehér, ortodox templom ékesíti az ófalu szélét, amelynek tornya éjjel kék fényben pompázik. A lakók fő foglalkozása ma a turizmus, a mezőgazdaság és a halászat. A turista Sartin megkóstolhatja a falu halászta friss halakat, tengeri gyümölcsöket. Nyáron, a főszezonban a turisták száma eléri 20.000 főt.

Miért kedvenc görög tengerparti nyaraló hely?

A turisták szívesen jönnek ide, hiszen mindenkinek jól esik kimozdulni a szürke, városi hétköznapokból, ráadásul Sarti strandja díjnyertes tisztaságú strand, többször is elnyerte az ezért a címért járó kék zászlót. A lobogó megtekinthető Sarti tengerpartján.

Sokan szintén kíváncsiak a nálunk csak “karibi tengerpart” – ként emlegetett Narancspartra (Kavourotripes, vagyis Ráklyukak) is, amelynek hófehér sziklái és égszínkék vize valóban a képeslapokról ismert Karibi paradicsomokra hasonlít. A Narancspart érdekessége továbbá egy helyi görög keze által faragott szobrok a parti sziklákból. (A jobbra látható fényképet jómagam = Chi*** készítettem 2011 májusában egy távolabbi pontról a szobor Sellő Lányról a Narancsparton.)

Sarti további vonzereje közé tartozik a minden év augusztus 15-én megrendezésre kerülő Nagyboldogasszony napja, Mária mennybemenetelének ünnepe, melyet a falu egyebek mellett minden évben tengerparti tüzi-játékkal ünnepel.

Forrás: Sarti-info.hu


Csodálatos utószezoni, spirituális fejlődési lehetőség vár rád, ha velünk tartasz 2011 szeptemberében a GazdagNők 1. BőségTeremtő Női Elvonulására a görög tengerpartra, Sartiba! Itt megtalálsz minden részletet, és a jelentkezési lehetőséget is: klikkelj! –>>